Napravite sami: Prirodna krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom


Sezona sunčanja, kupanja, uživanja u suncu i ljetnim radostima je počela. Jesi li ti među onima koje se boje sunca ili uživaš i upijaš svaku zraku? Priroda nam nudi pregršt ulja i maslaca čijom kombinacijom se može postići prirodan i sasvim dovoljan zaštitni faktor.
Koža će nakon ovakve kreme biti sretna, mekana, nahranjena i zahvalna svojom besprijekornom ljepotom. No, ne smijemo se zavaravati i svakako bi sunce trebali izbjegavati u vremenu od 11-17 sati. Ne znam za vas, ali meni je ionako u tom razdoblju najljepše u debelom hladu.

Ako voliš kuhati, a ujedno obožavaš prirodnu kozmetiku, onda nastavi čitati jer slijedi recept za kremu koja će te oduševiti.Za izradu ove kreme bit će ti potrebni:
Shea maslac, kokosovo ulje, kakao maslac, maslinovo ulje, pčelinji vosak (pročišćeni), vitamin E i cink oksid (NE-nano!)

Malo o sastojcima...
Shea maslac sadrži stearinsku, linolnu i oleinsku kiselinu, velike količine lipida. Prirodna je zaštita od UV-B zračenja, zato se i koristi u izradi pripravaka za sunčanje i njegu kože nakon izlaganja suncu. Još jedan veliki plus je što ovaj maslac djeluje protuupalno, vraća koži vlažnost i umiruje ju. Procijenjeni SPF 4 - 6.

Kakao maslac opet slično kako shea maslac sprječava gubitak vlage, njeguje kožu i na njoj stvara lagani okluzivni film, kožu ostavlja glatkom i mekanom. Procijenjeni SPF 5 - 6.

Kokosovo ulje je na nižim temperaturama krutina, a preko ljeta i kad je toplije se pretvara u tekućinu karakterističnog mirisa. Odličan je za njegu suhe i oštećene kože. Upija i do 20% zračenja pa je odličan za izradu pripravaka za sunčanje. Procijenjeni SPF 3 - 8.

Maslinovo ulje - osobno nisam pobornik masovnog korištenja maslinovog ulja u njezi kože, jer je dosta teško i penetracija tj. upijanje ovog ulja u kožu je sporo. No, upravo svojstvo sporog upijanja je u izradi pripravka za sunčanje glavni adut ovog ulja. Nahranit će kožu te održati njenu elastičnost. Procijenjeni SPF 2 - 8.

Cink oksid - Prirodni mineral koji izvrsno i učinkovito štiti od UV-A zraka, osim toga ima antigljivična, antivirusna te antibakterijska svojstva. Kod priprave kreme pazi da ne udišeš sitne čestice ovog minerala. Cink oksid u kremi služi kao mehanička zaštita. Reflektira i odbija zrake sunca. Ne ulazi u krvotok zato obavezno obrati pažnju kod kupnje da čestice cinka ne budu NANO.

I da ne zaboravim - ulja i maslaci neka obavezno budu hladno prešana!Sastojci:
½ šalice kokosovog ulja
½ šalice shea maslaca
¼ šalice kakao maslaca
¼ šalice pčelinjeg voska
¼ šalice maslinovog ulja
3 - 4 žlice ne-nano cink oksida
Medicinski alkohol za dezinfekciju

Priprema:
1. Dezinficiraj posudu u kojoj ćeš topiti ulja i kutiju u koju ćeš pakirati kremu.

2. U široj posudi, većoj tavi ili nekoj drugoj prikladnoj posudi zagrij manju količinu vode ovo će biti vodena kupelj za posudu sa uljima. U dezinficiranu staklenku ili neku drugu prikladnu metalnu posudu ubaci pčelinji vosak, kakao maslac, kokosovo ulje, shea maslac i maslinovo ulje. Posudu stavi u vodenu kupelj. Lagano miješaj dok se sva ulja i maslaci ne otope.

3. Kad su sva ulja otopljena staklenku izvadi van iz vodene kupelji dodaj do 20 kapi vitamina E i 3- 4 žlice cink oksida te sve dobro promiješaj.

4. Tvoja krema je gotova. Ulij ju u pripremljene kutijice i ostavi da se u potpunosti ohladi.

*Ako se ti kojim slučajem cink odvaja i tone na dno promiješaj još nekoliko puta tokom hlađenja.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain