Neverovatne činjenice o ženama za koje ćete pomisliti da su izmišljotina


Sve te knjige o tome kako razumeti žene nemaju nikakve veze sa biološkim i društvenim činjenicama o lepšoj i nežnoj polovini čovečanstva. Na primer, zašto žene žive 2-10 godina duže od muškaraca širom sveta. Nastavite da čitate i saznaćete neke sjajne, pomalo neverovatne i kontroverzne, ali istinite činjenice o ženama. Recite nam koja vas je najviše iznenadila.

1. Žene vide više boja

Da li ste se ikada svađali sa svojom prijateljicom oko belih zavesa za koje je ona tvrdila da su bež ili krem? Razlog tome je što žene u proseku vide 20% više razlika u bojama i oblicima.

2. Pojačano čulo mirisa

Kao što smo već rekli, pojačano čulo precima je pomagalo našim precima da prežive, a ženama, koje su bili glavni sakupljači, pomagalo da odaberu pravu hranu za njihovu porodicu. Kako ugoditi tom pojačanom čulu - možda nekim cvećem?

3. One su neopevani pronalazači

Meri Anderson je izmislila vetrobranska stakla 1903. godine. Žene su tokom godina izmislile i pelene za jednokratnu upotrebu, papirne kese, nereflektujuće staklo, kantu za smeće sa nožnom pedalom, mašinu za pranje sudova i još mnogo toga.

4. Čitanje lica

Od početka života, žene su bolje u čitanju lica, gestova, tona glasa, zbog čega su superiorni sagovornici i društvene vođe. Čak i u grupi ljudi, sve društvene interakcije bi pre vodila alfa žena nego alfa muškarac.

5. Dugovečne žene

Ponekada razlika u životu muškaraca i žena može iznositi i čitavu deceniju, ali je u proseku 2-3 godine širom sveta. Ovo ne važi samo za žene. Ženke orangutana i šimpanzi će takođe nadživeti svoje muške partnere.

6. Mrze da rizikuju

Možda ste primetili da žene nerado rizikuju i za to postoji naučni razlog. Prednji cingularni korteks, deo mozga koji vaga opcije kada donosimo odluke, veći je kod žena nego kod muškaraca. Neki tvrde da je ovo evolucijski način da učini žene boljim čuvarima i spasiocima "plemena" tokom prikupljanja hrane i struktuiranju društvenog života.

7. Mogu da naprave svog muškarca debelim

Iznenađujuće, mnogo muškaraca u dugim vezama se ugoji, a za to mogu biti odgovorne njihove žene. One se prebace na režim "brige" što rezultira u prekomernom hranjenju muškarca (sa namerom da imaju pored sebe snažnog "ratnika"). Postoji i nesvesna namera da učine muškarca manje privlačnim drugim ženama.

8. Stil pre udobnosti

Ova čudnovatost nema naučno objašnjenje - samo društveno. Društvo, a danas i mediji vekovima pritiskaju žene da se drže određenog standarda, bilo da se radi o malim stopalima ili velikoj pozadini, što rezultira time da žene radije biraju modu u odnosu na udobnost.

9. Možda ćelije su gušće raspoređene u ženskom mozgu

U proseku, ženski mozak je 9% manji od muškog. Ipak, ovo nema uticaj na kognitivne sposobnosti, jer je količina ćelija ista, samo su gušće raspoređene.

10. Zrelost je atraktivna

I to ne samo zbog Edipovog kompleksa. Razne studije su pokazale da je žena atraktivnija što plodnije izgleda, pa su žene koje su rađale, veoma ženstvenog tela, kao i one koje ne koriste kontraceptivne pilule, privlačnije muškarcima. Muškarce privlači i ženski miris i ton glasa.

11. Štikle su bile namenjene muškarcima

1600-ih godina, štikle su uvedene u žensku modu kako bi imitirale muškarce koji su nosili štikle kao znak muževnosti i statusa.

12. Prosečna žena će pojasti skoro 2 kilograma ruža za usne u toku života

Kada uzmete u obzir broj ruževa koji kupljenih tokom života njihovu prosečnu nosivost, ispostaviće se da žene poližu ili pojedu sa hranom skoro 2 kilograma ruža u toku života. To je 533,76 ruža. Naravno, za neke žene je ovaj broj mnogo veći ili mnogo manji, jer zavisi od kulture ili zemlje, ali je to prosečna cifra.

13. Žensko telo ima manju otpornost na alkohol

Verovali ili ne, alkohol je opasniji za žene jer su sklonije bolestima jestre kao što je hepatitis (upala jetre) i imaju veće šanse da preminu od ciroze jetre (hronična bolest jetre). Žene imaju i veće šanse da pate od oštećenja mozga od alkohola kao što je gubitak mentalnih funkcija i smanjenje veličine mozga.
fokuzz.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain