Otkrivamo vam zdravstvene prednosti maline!


Slatke bobičaste maline krasi jarka crvena boja, ali i brojne zdravstvenih prednosti.

Plod maline je bogat hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima te može smanjiti rizik od raka, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i povećati plodnost.

Otkrijte koje zdravstvene prednosti krije malina:

Borba protiv raka
Maline su pune antioksidansa koji aktivno sudjeluju u borbi protiv raka. Štoviše, maline sadrže 10 puta veću koncentraciju antioksidansa nego rajčice. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti maline imaju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i upalnih procesa u tijelu.

Zdravlje kardiovaskularnog sustava
Malina sadrži kalij koji pomaže u regulaciji otkucaja srca i krvnog tlaka. Također obiluju manganom, bakrom i željezom koji proizvode crvene krvne stanice.

Bolja plodnost
Stručnjaci tvrde da vitamin C i magnezij, koji se nalaze u malinama, mogu poboljšati plodnost kod muškaraca i žena. Još jedna teorija tvrdi da antioksidansi u malinama štite zdravlje spermija i smanjuju rizik od pobačaja.

Povećanje memorije
Konzumacijom malina možemo spriječiti oštećenje mozga i gubitak pamćenja u starijoj životnoj dobi.

Zdravlje tkiva i krvnih žila
Maline su pune vitamina C koje pomažu u regeneraciji kože, kostiju, ligamenata i krvnih žila.

Protuupalna svojstva
Radi svojih protuupalnih svojstava, maline štite od srčanih bolesti, jačaju imunitet i potiču probavu.

Jači imunitet
Maline su bogate vitaminom C, što jača imunitet i štiti od rijetkih infekcija. Vitamin C povećava razinu antioksidansa u malinama, što također utječe i na odgodu starenja.

Zdravlje očiju
Kombinacija vitamina A, vitamina C i fenola čuva vid i štiti od pojave suhih očiju.

Brže i zdravije mršavljenje
Maline obiluju vlaknima, a siromašne su kalorijama što je idealna kombinacija za mršavljenje. Ovo slatko sezonsko voće također sadrži puno vode i kalija koji sprječavaju dehidraciju u ovim vrućim mjesecima.

Pogodno za dijabetičare
Maline imaju niski glikemijski indeks, što ih čini pogodnima za dijabetičare i sve one koji moraju pratiti razinu šećera u krvi.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain