Poligamija - Da li je više za cure ili dečke?


Iako muškarci više od žena žude za nekoliko partnera u isto vrijeme, psihološka i sociološka istraživanja govore da se velikoj većini muškaraca zapravo isplati živjeti u monogamnom društvu, dok bi se dobar dio žena sasvim lijepo snašao u poligamiji

Svjetlana je ostavila dečka, doznavši da ju je prevario s prodavačicom iz marketa. Dario se branio da mu je seksualni izlet trebao radi razbijanja monotonije.

"Znaš da je nama dečkima teško odoljeti potrebi da budemo s većim brojem cura istovremeno", nevješto joj je pokušao objasniti. Ona mu je odgovorila da nikakvo dijeljenje ne dolazi u obzir i da je zanima ekskluzivna veza, ili nikakva.

Uobičajeno je da muškarci više od žena žude za nekoliko partnera u isto vrijeme. "Zašto ja ne mogu imati harem kao bogati šeik?", požalio se mnogima zapadnjački momak, maštajući kako bi mu bilo lijepo u islamu ili u nekim afričkim i oceanijskim zajednicama.

Je li šteta što je u kršćanskoj i židovskoj kulturi monogamija propisana kao norma? Možda, ali ne za muškarce, već za žene!

Poligamijom bi se okoristili jedino imućni muškarci
Psihološka i sociološka istraživanja govore da se velikoj većini muškaraca zapravo isplati živjeti u monogamnom društvu, dok bi se dobar dio žena sasvim lijepo snašao u poligamiji.

Po mišljenju evolucijskih psihologa Alana S. Millera i Satoshija Kanazawe, jedino bi se izrazito privlačni, utjecajni i imućni muškarci okoristili poligamijom, jer bi tada svaki od njih nekolicine uspio okupiti velik broj žena.

No, u tom bi slučaju brojni muškarci ostali bez ijedne raspoložive partnerice, jer bi značajan postotak žena bio zauzet s malim brojem moćnih i bogatih!

Monogamija je, dakle, općenito bolja za muškarce, jer gotovo svakome jamči da će si pronaći ženu. Ne nužno jako poželjnu, ali i to je bolje od nikakve.

Ženska strana priče
U poligamiji, većina žena pristaje na diobu jednog imućnog muškarca - tajkuna ili plemića - dok su u monogamiji mnoge ograničene na jednog prosječnog ili ispodprosječnog muža.

Pola, četvrtina, pa čak i desetina bogatog muškarca bolja je od cijelog siromaha, tvrdio je i čuveni dramaturg George Bernard Shaw. "Majčinski nagon navodi ženu da više voli deset posto udjela u prvorazrednom muškarcu, nego isključivi posjed trećerazrednog", napisao je.

Jedine su iznimke izuzetno poželjne žene, kojima odgovara monogamija. Raskošne ljepotice kao što su Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba ili Emmanuelle Chriqui sposobne su osvojiti najbogatijeg i najmoćnijeg te ga zadržati samo za sebe.

Kao što poručuje austrijski psiholog Anton Gasselich, "u poligamiji, i takve bi krasotice morale dijeliti muža s drugim ženama, jer se većina muškaraca nerado zadržava na jednoj ženi, čak i ako je ona senzacionalna."

Stoga bi zapadnjački momci trebali prestati sanjariti o mnogoženstvu te biti sretni s onim što imaju.

Monogamiju je donijela ravnopravnost
Antropološka istraživanja pokazuju da je ljudski rod u prošlosti bio blago poligaman, no danas je poligamija ukinuta u velikom dijelu svijeta, točnije tamo gdje muškarci približno jednako zarađuju.

U modernom su industrijskom društvu nestale ogromne razlike u bogatstvu između muškaraca, kakve su postojale u feudalizmu ili robovlasništvu.

Takve su razlike i danas prisutnije u islamskom svijetu, gdje naftni magnati imaju po sto tisuća puta veće bogatstvo od običnog muškarca. Posljedično, u tim je sredinama preživjela i poligamija.
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain