6 najčešćih uzročnika gljivične infekcije koje svaka žena treba znati


Najčešći simptomi gljivične infekcije su svrbež, osjećaj žarenja i bijeli grudasti iscjedak. Gljivične infekcije su vrlo česte, a stručnjaci procjenjuju da se svaka žena barem jednom u životu s njima bori. Dobra vijest je da gljivične infekcije možete spriječiti ako pripazite na vodeće uzročnike gljivičnih infekcija.

Neredovito mijenjanje tampona
Gljivice se razmnožavaju u okruženju punom vlage, a tamponi zadržavaju suvišnu vlagu. To stvara uvjete koji su savršeni za razmnožavanje gljivica. Tampone morate redovito mijenjati, pogotovo kada je toplo. Stručnjaci ističu da tampone mijenjate svaka 3 do 4 sata, bez obzira na količinu krvarenja.

Uzimanje antibiotika
Ako uzimate antibiotike za liječenje infekcije, postoji povećani rizik od nastanka gljivične infekcije. Naime, antibiotici mogu promijeniti čitav ekosistem unutar organizma. Uništavaju dobre bakterije unutar vagine, što gljivicama dopušta da se razmnožavaju. Kako biste spriječili nastanak gljivične infekcije, stručnjaci preporučuju da uzimate probiotike. Možete ih uzimati putem namirnica bogatih probioticima (jogurt, kefir, kiseli kupus) ili putem suplemenata. Jako velik broj žena nakon uzimanja antibiotika ima problema s gljivičnom infekcijom pa se svakako posavjetujte s liječnikom o prevenciji.

Povišena razina šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da povišena razina šećera u krvi povećava rizik od nastanka gljivične infekcije. Žene koje boluju od dijabetesa ili predijabetesa, imaju povišen rizik od nastanka gljivičnih infekcija, kao i žene koje prekomjerno konzumiraju slatkiše.

Spolni odnos sa zaraženim partnerom
Gljivična infekcija je zarazna, što znači da ju možete dobiti prakticirajući spolni odnos sa osobom koja ima gljivičnu infekciju u grlu ili na penisu. Učestali seks, čak i s muškarcem koji ne boluje od gljivične infekcije, povećava rizik od nastanka infekcije zato što se mijenja pH vrijednost unutar vagine. To dopušta gljivicama da se razmnožavaju i brojčano nadmaše dobre bakterije. Mokrenje nakon svakog spolnog odnosa vam definitivno može pomoći.

Nošenje uskog donjeg rublja
Usko donje rublje, naročito ako je načinjeno od sintetičkih vlakana, može povećati rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Naime, usko donje rublje stvara toplo i vlažno okruženje, što pogoduje razmnožavanju gljivica. Stručnjaci preporučuju da što češće spavate goli jer na taj način smanjujete vlažnost na intimnom dijelu.

Upotreba higijenskih proizvoda s mirisima
Higijenski proizvodi s umjetnim mirisima mogu povećati rizik od nastanka gljivične infekcije. Čak i mirisna kupka može uzrokovati razmnožavanje gljivica. Umjesto higijenskih proizvoda s mirisima odaberite prirodne sapune ili, još bolje, nemojte koristiti nikakve higijenske proizvode. Stručnjaci će vam vrlo često reći da je za održavanje intimne higijene sasvim dovoljno koristiti običnu mlaku vodu, redovito mijenjati donje rublje i pripaziti na to kakvo rublje nosite. Nema potrebe za higijenskim proizvodima s mirisima. Mogu napraviti više štete nego koristi jer narušavaju pH vrijednost vagine.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain