Neodoljivi na pragu pedesetih

Uz imena brojnih holivudskih starova navođenje godina nije samo suvišno, već i blasfemično. Osim ukoliko je divljenje koje inače uživaju potrebno učiniti većim.

Reakcije na prvu postavu holivudskih glumaca, bez obzira na to kojoj generaciji pripadaju, kreću se na skali od odobravanja do divljenja. Bez ikakve veze sa ulogama koje igraju budući da se ta vrsta procenjivanja tiče talenta a ne fizičkog izgleda. Ili je i to pravilo promenjeno u eri vizuelnosti u kojoj je prvi utisak obično presudan? Prvaci fabrike snova nisu samo new nobility, u prevodu nova klasa koja je preuzela status plemstva, aristokratije po krvnoj pripadnosti, poreklu i pedigreu, već čitav vek oličavaju idealnu sliku muškosti koja kao takva nema ozbiljan protivprimer na celom Božjem šaru. Veliko platno Zapada nikada nije izgubilo ekskluzivna prava na uspostavljanje estetskih uzusa koji važe za oba pola. I svih ostalih verzija sreće – od načina i stila života do predstave o savršenoj emotivnoj vezi i savršenom seksu. Holivud to radi najbolje, pa su glasovi pobune protiv njegovih imperativa retki i usamljeni. Muškost u kulturi Zapada, konstituisana u helenskoj antici, poslednjih sto godina svoj status, vitalnost i imidž najuverljivije predstavlja na filmskoj traci.Muškarci nikada ne gube iz vida predstavnike sopstvenog roda koji su stekli zvezdu na famoznom Sunset bulevaru a žene se po pravilu prvo u njih zaljubljuju. Sve su to stare istine. Šta je potrebno dodati za aktuelizaciju priče? Nekoliko grama savremene opsesije mladalačkim izgledom. Nije ta opsednutost od juče samo je u ovom vremenu narasla do zenita i paradoksa. Dok su prapreci tragali za travkom, eliksirom i formulom besmrtnosti, moderni muškarci, u istoj meri kao i žene, pokušavaju da zaustave vreme. Preciznije, trag njegovog protoka na sopstvenom licu i telu. I tu je puls Holivuda takođe presudan. Jer, efekat iznenađenja, ma koliko banalno zvučalo, zasniva se na tome koliko neko dobro ili loše izgleda za svoje godine. Oni najiskusniji otkrivaju da su jedini dobitnici u toj trci, za sada, ipak osuđenoj na propast, muškarci i žene kojima je godine rođenja teško odrediti. Ponekad i deceniju. Urednici tabloidnih rubrika baš takve zvezde uvek čuvaju kao kec u rukavu kada je potrebno šokirati mase sa nečijim stvarnim izgledom i stvarnim godinama. Ukoliko govorimo o slavnim muškarcima na pragu pedesetih, prostora za iznenađenja ipak ima. 
Najbliži ulasku u šestu deceniju među aktuelnim, relevantnim i popularnim glumcima su Džon Ham (47), Mark Valberg (47), Džerard Batler (48), Hju Džekmen (49). Može li bolje? Valbergu na tonusu i obimu bicepsa bez preterivanja mogu da pozavide dvadesetogodišnjaci. Nedavno mu je čak i ćerka, tinejdžerka, zamerila što se na društvenoj mreži Instagram pojavljuje iskljucivo bez majice. I dan-danas, baš kao u vreme kada je bio reper sa umetničkim izgledom Marki Mark i model za muški veš brenda Calvin Klein, Valberg trenira svakodnevno. Rutina koje se drži otkriva čeličnu volju i motivaciju od istog materijala, podrazumeva trening u četiri ujutru (svim danima osim nedelje), nutricionistički plan sa autoritetom Svetog pisma i prisustvo ličnog trenera čak i na putovanjima. Muškarci znaju – tonus je varljiva stvar i lako može da splasne. S druge strane, Hju Džekmen, muškarac iz snova svake žene tradicionalnog vaspitanja, koje je nezamislivo bez vere u večnu ljubav, romantiku i monogamiju, nije tako striktan u treniranju, ali bar četiri puta nedeljno radi na svom telu. Status akcionog heroja je nešto čega se ne odriče lako, što vrlo ide naruku paparacima koji znaju gde je najlakše uloviti Volverina. Na Menhetnu, pre podne, precizna lokacija - staza za trčanje. Jackman je najbliži rastanku od četrdesetih, ali ga to po svemu sudeci nimalo ne brine.Međutim, kako izgleda početak skale? Ako su Ham, Džekmen, Batler i Valberg almost fi fties, ko su asovi savremenih blokbastera koji su tek zagazili u tu u mnogo čemu prelomnu deceniju? Pazite sad – Majkl Fasbinder (40), Tom Hardi (40), Rajan Gosling (41), Kolin Farel (41), Leonardo Dikaprio (42), Bredli Kuper (43). Teško je napraviti niz koji zadovoljava najrazlicitije ukuse, a ovaj se čini upravo takvim. Od neukrotivog Hardija (trenutno uživljenog u lik Al Kaponea koji ce oživeti na velikom platnu) do džentlmena evropskog štofa poput Fasbindera. Od malo je reći nestašnog Farela do samo naizgled finog Lea koji u broju prošetanih manekenki, uključujući i sadašnju dvadeset tri godine mlađu pratilju. Poslednjom i dalje aktuelnom vezom jedan srećni četrdesetogodišnjak postavio je svetski rekord. Kako da mu dvadesetogodišnjaci ne zavide na lepoticama sa kojima spava baš kao i Valbergu na opium grudi?

Sredina takođe nije loša. Naprotiv! Podatak da je četrdesetpetogodišnji Dvejn Džonson, popularan kao Stena (The Rock), ove godine ponovo otac ruši sve predrasude o godinama i tradicionalnim modusima življenja. U ambijentu zlatne sredine pete decenije društvo mu pravi večiti holivudski dečak, šarmer i plavušan koji je nasledio nešto harizme, ne i talenta, velikog Roberta Redforda (81), Džad Lou. Još Duhamel, poznatiji kao lep muškarac nego kao glumac, takođe je do polovine pete decenije stigao u  perfektnoj formi.

Ali, da li je to uopšte pitanje? Forma se podrazumeva. U vremenu u kojem živimo šok predstavljaju ne oni koji su uprkos godinama i dalje izvanredni, već oni koji su se usudili da odustanu od idealnih proporcija. Recimo, kao Met Dejmon (47) i njegov samo godinu dana mlađi prijatelj Ben Aflek. Muškarci su naučili lekciju. Iskustvo i mudrost čuvaju glavu ali ne obezbeđuju nove šanse i konkurentnost na stazi uspeha. Šarm je danas tek ukras ličnosti.

Aksesoar koji je dobro došao, ali bez koga se u načelu može. Telo je sve. Ostariti kao katedrala važeće je, iako staro pravilo. Čvrsta konstrukcija se podrazumeva. Jedino što je drugačije u odnosu na prohujala vremena jeste što je restauracija fasade obavezna. U pravilnim vremenskim razmacima.
grazia.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain