Šta je zdravije... Kajsije ili breskve?


Obe su podjednako ukusne i zdrave: kajsije prijaju anemičnim osobama i dobar su melem za opekotine, breskve du odlične za dijetu i izbacivanje tečnosti. Iskoristite sezonu i uživajte

Pijace su pune zrelih kajsija i bresaka. Uživajte u voću bogatom vitaminima i mineralima. A koje je voće zdravije?

Kajsije
Gvožđe i kalijum u soku sveže kajsije blagotvorni su za osobe koje pate od malokrvnosti. Svež sok, takođe, čisti organizam od štetnih materija, a može biti i melem za opekotine.

Zahvaljujući biljnim vlaknima kajsije su odlične za digestivni trakt, a zbog visokog sadržaja celuloze i pektina služe i kao laksativ. Najbolje ih je jesti ujutru, pre doručka, ali se deci mogu davati i kao lagana letnja užina između dva obroka.

Smatra se da koštice kajsija, zbog visokog nivoa vitamina B17, jačaju imuni sistem, pa se prodaju kao pomoćni medikament u tretmanu raka

Breskva
U Kini su breskve uzgajali još pre 4.000 godina i smatrali su ih simbolom dugog života. U Evropu su breskve doneli Rimljani.

Breskva je idealano voće za one koji su na dijeti jer u 100 grama ima oko 40 kalorija. U breskvi ima najviše vode, zatim ugljenih hidrata i malo belančevina i masti. Bogata je beta-karotenom i vitaminom C.

Takođe, breskve su dobar izvor kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma i selena.

Breskve blagotvorno utiču na organizam jer su izvrstan diuretik, pročišćavaju organizam od toksina, i poboljšavaju varenje.

Ukoliko kupujete zrele plodove, birajte one mekše. Zrele breskve se brzo kvare, pa ih čuvajte u frižideru i potrošite u roku od dva dana.
magicnobilje.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain