Svakog jutra pijete toplu vodu i kurkumu


Mnoge biljke iz prirode imaju veoma blagotvorno dejstvo na naš organizam. Ipak, neke od njih imaju i negativne efekte, a evo šta sve za naš organizam čini dobro poznata kurkuma.

Kad je u pitanju kurkuma – mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o neverovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma. Ono što je, takođe bitno, jeste da je svakome dostupan.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj nacin što poseduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od lekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Sastojci čudesnog napitka:
·         0,5 kafene kašike kurkume
·         1 čaša tople prokuvane vode (može se koristiti toplo mleko)

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promešajte. Napitak se pije u prvom delu dana. Pre, ili posle doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mešavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 nedelje, posle napravite pauzu (2 nedelje).

Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i lečenje!

Pozitivan uticaj na organizam:
·         Zdravlje srca. Kurkumin sprečava stvaranje tromba.
·         Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.
·         Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije.
·         Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego lekovi
·         Prevencija raka. Poznato je da kancer najbolje napreduje u kiselim sredinama, a kurkuma alkalizuje organizam, pa tako štiti vaše zdravlje.
·         Pozitivno utiče na zdravlje osoba obolelih od dijabetesa

Važno: Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primene napitka, postoje kontraindikacije, zato pre nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim lekarom.

Ako uzimate bilo kakve lekove, takođe se konsultujte sa svojim lekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim lekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Kurkuma je takođe kontraindikovana:
·         U velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na želucu
·         deci ispod 5 godina starosti
stvarukusa.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain