Uživajte u odmoru, ali ne nabacujte kilograme


Dok putujemo i odmaramo se od posla i svakodnevice, držati se pravilne prehrane i zdravog načina života može biti pravi izazov. Donosimo ti savjete kako održati zdrave navike i za vrijeme opuštanja.

Kad smo na odmoru, vrlo je lako zaboravit na zdrave navike i prepustiti se specijalitetima mjesta koja posjećujemo. Zaboravljamo na kuhanje, a okrećemo se primamljivim pecivima, slasticama, pizzama i sličnim stvarima koje nas mame mirisom i izgledom iz izloga trgovina.

Evo kako se oduprijeti.

Planiraj, planiraj i planiraj
Priprema obroka je najbolja stvar koju možeš napraviti, a uštedjet će puno vremena i novaca, ako imaš veliku obitelj. Pripremi sezonske namirnice i kombiniraj ih s drugima. Potraži neke namirnice na lokalnoj tržnici koje nemaš u svom gradu pa ih pripremi u većim količinama i raspodjeli po danima, npr. složenci, meso, salate od piletine i slično, što te neće držati uz štednjak na ljetnim vrućinama.

Spakiraj zdrave grickalice
Od neumornog plivanja i aktivnosti na plaži često ogladnimo, pa umjesto da trčiš do prvog štanda s palačinkama kada ogladniš, pripremi si nešto zdravo i ukusno što ćeš moći pojesti bez grižnje savjesti i vratiti si energiju, poput jabuka, banana, miksa sjemenki i suhog voća, Smoothieja, ohlađenog čaja, domaćih proteinskih pločica...

Jedi kao i kod kuće
Nema razloga odbaciti svoje prehrambene navike, ako smo na odmoru, saznajemo s portala Wellness Mama. Ipak, dogodi se da veći dio vremena jedemo velike količine prerađene hrane i u restoranima, trošeći puno novaca, kao da imamo neko opravdanje za to, jer smo sada na odmoru i nikakva pravila ne vrijede.

Ipak, posljedice se vide bez obzira što misliš kako je sada sve dopušteno, a najviše se primijete kada se sljedeći dan vratiš na plažu.

Zato budi kreativna, pripremi hranu unaprijed, iskoristi ostatke hrane i napravi neko novo jelo, osjećaš ćeš se bolje i poletnije, što je iznimno bitno na ljetnim vrućinama.

Preskoči šećer (ili ograniči na jednom dnevno)
Ako ćeš se počastiti nečim slatkim nakon napornog dana razgledavanja ili plivanja, neka to bude jedan dan u tjednu za vrijeme odmora. I pobrini se da bude samo kao desert, a ne sva tri obroka u danu.

Kada te uhvati želja za slatkim, posegni za svježim i domaćim voćem, kojeg sigurno ima na lokalnoj tržnici.

Organiziraj piknik
Umjesto da odete u restoran, organiziraj piknik za svoju obitelj ili prijatelje. Pripremi hrpu zdrave hrane, voća, i nekih tvojih specijaliteta koji će moći lako jesti u prirodi.

Bit će baš kao i doma, samo što će se između sljedova hrane moći odigrati i koja partija nogometa ili odbojke na pijesku.

Pripremi najbitnije stvari
Ugrizi kukaca, opekotine od sunca i upale uha, nažalost, česte su na odmoru i putovanjima pa je uvijek potrebno ponijeti 'prvu pomoć' kako bi se zaštitila od neugodnosti poput:
·         vitamina C
·         repelenta za kukce
·         kreme za sunce
·         kreme za opekotine od sunca (npr. aloe vera)
·         melem za rane
·         gela za dezinfekciju ruku

Nemoj se stresirati
Ako si posustala i odala se ljetnim porocima, poput sladoleda, prerađene i masne hrane, alkohola i sličnih napasti, nemoj se previše gristi oko toga! Samo se vrati na pravi put kako bi ponovo nastavila sa zdravim životom. Ovo je doba godine kada treba zaboraviti na stres!
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain