Znate li što je spirulina i kako djeluje na vaše zdravlje?


Spirulina je vrsta modrozelenih algi koje pronalazimo u jezerima i oceanima. Bogata je vitaminima i važnim hranjivim tvarima zbog čega je i postala toliko popularna. Spirulina je kompletni protein što znači da sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina. Također, spirulina sadrži čak 10 puta više beta karotena od mrkve.

Spirulinu pronalazimo u različitim dijelovima svijeta. U pravilu se uzgaja na području Kine, Australije i Havaja. Zapravo, ova alga se smatra jednim od najstarijih svjetskih izvora hrane. Asteški narod ju je konzumirao već u 16. stoljeću, a postoje bilješke koje govore da se spirulina koristi već tisuću godina kao prehrambeni proizvod.

Povećava razinu energije
Spirulina je popularni dodatak prehrani koji se vrlo često uzima prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor. Odličan je izvor proteina koji su lako probavljivi. Upravo zbog toga se spirulina preporuča svim osobama koje intenzivno vježbaju.

Potiče detoksikaciju
Spirulina ima odlična detoksikacijska svojstva a istraživanja su pokazala da potiče eliminaciju toksina i drugih nečistoća iz krvotoka. Ima moćno protuupalno djelovanje zbog čega je dobra u prevenciji kroničnih upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Spirulina je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i potiču regeneraciju stanica. Istraživanja su pokazala da spirulina pomaže u smanjenju razine hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i različite vrste raka.

Pomaže u kontroli apetita
Spirulina je postala jako popularna kod onih koji vode borbu sa suvišnim kilogramima jer pomaže u kontroli apetita i ublažava žudnju za grickalicama. Brzo stvara osjećaj sitosti što uvelike olakšava održavanje zdrave tjelesne težine.

Jedan od razloga zašto je spirulina dobra za mršavljenje je velik udio proteina, vitamina i minerala. To znači da vam spirulina daje potrebnu energiju a ne sadrži šećere i ugljikohidrate. Stručnjaci ističu da se za zdravo mršavljenje ne biste trebali osloniti isključivo na spirulinu jer ovakva metoda mršavljenja nije zdrava i dat će kratkoročne rezultate.

Nuspojave uzimanja spiruline
Kao i bilo koji drugi suplement ili dodatak prehrani, spirulina može uzrokovati neželjene nuspojave. Zbog velikog udjela proteina može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, bolove na području abdomena, mučnine i promjene u boji stolice i kože.

Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Kontroverze vezane uz spirulinu
Naizgled se spirulina može činiti kao čudesna namirnica. Odličan je izvor vitamina, minerala i proteina. Stručnjaci ističu da je potrebu za nutritivnim spojevima uvijek bolje zadovoljavati unosom raznolikih namirnica i usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Tijelo lakše apsorbira sve nutritivne spojeve koje unesete putem cjelovitih namirnica, nego putem suplemenata.

Trebate uzeti u obzir čistoću spiruline. Uzgaja se u vodama diljem svijeta a neke od njih su zagađene. To znači da i spirulina može sadržavati zagađivače i štetne toksine. Jedno istraživanje je pokazalo da neki uzorci spiruline sadrže velik udio teških metala, uključujući željezo, merkur, živu pa čak i arsen. Prije početka uzimanja spiruline uvijek provjerite njezino porijeklo.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain