Bolonjez bez mesa


Jedan do najpoznatijih umaka na svijetu ima bezbroj varijanti pa tako i vegetarijansku varijantu. Ovo je jedna od njih s puno zdravih žitarica u glavnoj ulozi.

Ječam, zob i heljda odlično zgušnjavaju ovaj umak, a svaka namirnica je za sebe iznimno hranjiva i dobra. Ječam ima znatan udio prehrambenih vlakana, zbog čega pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Ječmena sluz koja nastaje pri kuhanju oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana u bolestima grla i želuca.

Zob pak kao dio prehrane s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana i redovitom tjelovježbom može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz vrlo ljekovitih tvari koje snižavaju razinu kolesterola, a heljda je vrlo bogata hranjivim sastojcima i vitaminom B.

Sastojci:
-50 g ječmene kaše, zobene kaše i heljde
-1 crveni luk
-2 češnja češnjaka
-1 žlica koncentrata rajčice
-400 g pelata
-200 ml voda
-Žlica vegete
-Peršin
-Bosiljak
-Timijan
-Prstohvat šećera
-Himalajska sol
-Papar

Priprema:
Ječam, zob i heljdu namočite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći pa ih idući dan ocijedite. Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na kokosovom ulju. Dodajte ocijeđene žitarice i žlicu koncentrata. Pomiješajte pa ubacite i pelate s tekućinom, vodu i domaću vegetu. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta povremeno miješajući. Začinite pri kraju
she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain