Lumboishialgija – uzroci, simptomi, liječenje


Ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije osjetila bol u lumbalnom dijelu kralježnice koja se širila u nogu. Ta bol je poznata po imenu lumboishialgija, a do nje dolazi zbog čestog sjedenja, stajanja i nedovoljnog vježbanja leđnih mišića.

Evolucijski razvoj čovjeka je doveo do uspravnog položaja u kojem je opterećenje na kralježnicu puno veće jer ona je glavni oslonac našeg tijela. Ako ne vježbamo leđne mišiće, vjerojatno će doći do bolova.

Kralježnica je oklop našeg tijela koja štiti moždinu od oštećenja. Kralježnična moždina nalazi se u sredini kralježnice te omogućuje čovjeku da napravi sve radnje koje su mu potrebne za život (osjeti, pokreti…). Povezana je živcima s cijelim tijelom. Živci prolaze kralješcima i osjetljivi su na oštećenja ako koštano tkivo pritisne živac. Osjetljiva je na oštećenje pa zbog toga moramo biti oprezni. Građena je od kralježaka koji omogućuju tijelu pokretljivost. Između kralježaka nalaze se diskovi koji kralježnici omogućuju da njezini kralješci prianjaju jedan do drugog bez da se oštete.Uzroci lumboishialgije
Uzroci nastanka lumboishialgije su različiti, ali svima je zajedničko to da dolazi do priklještenja spinalnog živca u lumbalnom području.
-Lumbalni dio je često područje u kojem dolazi do uklještenja živca jer su kralješci u tom području slabo pokretni te se uzglobljuju s križnom kosti koja je također slabo pokretna.

Neki od uzroka su:
-urođene anomalije kralježnice – lordozu, kifozu ili skoliozu često prati uklještenje živca u križima i u slabinskom djelu kralježnice
-upale – tuberkuloza
-osteoporoza
-manjak kalcija
-tjelesno naprezanje – dugotrajno sjedenje, nepravilni pokreti…
-reumatske bolesti – giht, artritis…
-bol kao posljedica druge bolesti – bolesti koljena ili kuka što uzrokuje iskrivljen položaj --tijela i pritisak na živac
-sportske ozljede                                                      

Simptomi lumboishialgije
Glavni simptom je bol, a kada se javi bitno je posjetiti liječnika i napomenuti svaki detalj poput zahvaćanja drugih dijelova tijela, popratnih simptoma, lokalizacije i početka boli.  Što bolje objasnite simptome, liječnik će prije i točnije postaviti dijagnozu.

Liječenje lumboishialgije
Samo liječenje lumboishialgije ovisi o uzroku, a uklanjanjem primarnog uzroka često dolazi i do prestanka boli. Kod ozljeda, posebice sportskih, prvo nastupaju neinvazivne metode liječenja uz pomoć analgetika, a operacija se razmatra ako su sve druge opcije iscrpljene. Bolesti koje su uzrokovane degeneracijom kosti se liječe adekvatnom prehranom i posebnim lijekovima.

Ozbiljniji problem od lumboishialgije su tumorski procesi u kojima se primarno nastoji izliječiti tumor te zatim poboljšati popratni zdravstveni problemi. Upalne bolesti se isto tako liječe posebnim lijekovima.

Rizične skupine za lumboishialgiju
Svi oni koji su tjelesno neaktivni i vode sjedilački način života, podložniji su slabljenju leđnih mišića i degeneraciji kralježnice. Pošto su leđni mišići podrška kralježnici, ako oni slabe dolazi i do velikog opterećenja kralježnice.

Bolove u kralježnici mogu uzrokovati i ortopedski problemi, odnosno ravna stopala. Isto tako česti su i kod žena koje nose visoke potpetice jer kod njih dolazi do bolova u donjem dijelu leđa.

Kako si pomoći
Samopomoć je posebno važna  kada je riječ o kroničnim poremećajima (kifoza, skolioza i lordoza), te ozljedama.
Kako bi se smanjilo opterećenje na kralježnicu potrebno je jačanje i vježbanje trbušnih i leđnih mišića, a nošenje ortopedskih pomagala kao što su ulošci, pomoći će osobama koje imaju spuštena ili ravna stopala. Pomoći će i nošenje primjerene obuće.
Potrebno je prilagoditi životne navike poremećaju ili bolesti. Veliko poboljšanje osjeti se kod većine pacijenata koji osvijeste stajanje u pravilnom položaju te pravilno sjedenje. Puno može pomoći i nabava anatomske stolice, posebice kod onih koji veći dio dana provede sjedeći na poslu.

Odmor i pravilan san su isto tako ključni za kralježnicu jer se za vrijeme spavanja intervertebralni diskovi između kralježaka regeneriraju.

Kod pacijenata koji pate od lumboishialgije je ključna i nadoknada kalcija, a kod određenog broja pacijenata su jedini uzrok boli u leđima psihičko stanje i stres zbog čega je dovoljno poraditi na opuštanju i meditaciji.
savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain