Srce prebrzo stari nespavanjem, a podmlađuje se snom


Odrasli koji spavaju premalo ili previše izloženiji su većem riziku od srčanog ili moždanog udara. To se možda najbolje vidi po tome što im je 'srce starije od njih samih'

U opsežnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke dobi, a oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi kalendarski trebalo biti.  Najveći je rizik u onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo je srce od njihove biološke dobi starije pet godina.  - Dulja razdoblja s nedovoljno sna imaju negativne učinke na više tjelesnih sustava, uključujući kardiovaskularni. Analize su pokazale značajnu poveznicu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i gojaznosti - rekao je glavni autor studije Quanhe Yang, viši znanstvenik Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti- Razlika između procijenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe naziva se 'prekoračenjem srčanih godina' i što je ono veće, veći je rizik od razvoja bolesti srca - kaže Yang. 

 Oko 13 posto spavalo ih je pet sati ili manje, 24 posto spavalo je šest sati, 31 posto sedam sati, 26 posto osam sati, a pet posto devet sati ili više.  Starost srca izračunali su im uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika.  - San koji je prekratak ili predug povezan je s povećanim rizikom. Najmanji je rizik u onih koji spavaju sedam sati - rekao je Yang agenciji Reuters. 
24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain