Važnost čitanja djeci vrtićke dobi


Saznajte zašto biste svom djetetu trebali kupovati što više slikovnica i priča za djecu i zajedno s njima sudjelovati u tom uzbudljivom iskustvu čitanja
Priče i slikovnice oduvijek su bile nezaobilazni dio odgoja predškolske djece jer u njima leži neobjašnjivo vrelo kreativnosti koje razvija njihovu maštu i snove koje će jednoga dana možda poželjeti slijediti.

Djeca te dobi još ne znaju sama čitati, stoga im je nevjerojatno zabavno kada im roditelji ili tete u vrtiću pročitaju priču nakon koje raspravljaju o likovima i situacijama u kojima su se isti našli. Takve priče razbuđuju njihova osjetila, čine im svijet ljepšim i vesele ih, a što je najvažnije od svega, kroz njih jako puno nauče.

PROŠIRIVANJE VOKABULARA
Čitanje potiče proširivanje dječjeg vokabulara i njihovog znanja o određenim temama koje su zastupljene u pojedinim poučnim pričama i situacijama u kojima se ponuđeni likovi iz slikovnica nađu.

MAŠTANJE
Proširivanje dječje mašte važno je jer im se kroz približavanje određene priče omogućuje posjet mjestima koja nikada nisu posjetili, te upoznavanje ljudi i događaja koje još nisu iskusili. Vrlo je važno obogatiti dječju maštu jer na taj način stvaraju posebne spone za razgovor o raznim kulturama, mjestima i ljudima.

RAZVOJ KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI
Kroz čitanje, djeca razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, jačaju svoj govor i razmišljanja, što će im u kasnijoj dobi biti od iznimne važnosti jer će ojačati vještinu samostalnog čitanja i pisanja.

JAČANJE SAMOPOUZDANJA DJETETA
Čitanjem se jača samopoudanje djeteta, dopušta im se da bolje razumiju svoje misli, osjećaje i razlikuju ono što vole od onoga što ne vole.

RAZVIJANJE KONCENTRACIJE
Uz praćenje pojedine priče i pustolovine likova, jačamo i razvijamo djetetovu koncentraciju što im omogućava da se usredotoče i bolje vizualiziraju svoje misli, te na nauče više o povezanosti slova i tona glasa.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain