Zanimljive fitness činjenice iz ugla trenera


Švedski fiziolog Per-Olof Åstrand, stručnjak u oblasti praćenja efekata fizičke aktivnosti na zdravlje, smatrao je da ne postoji biološka i psihička funkcija organizma na koju (odgovarajuća) fizička aktivnost ne djeluje povoljno. Ulaganjem vremena, novca, truda i izbjegavanjem masne, pohovane hrane ili poroka činimo veliku stvar za sebe, ulažemo u sebe, ta investicija će nam se i u vrijeme ove velike krize sigurno isplatiti.

Nedavno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalo je da je potrebno 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti sedmično da bismo vidjeli rezultat treninga, a na nama je da to vrijeme izdijelimo kako nam odgovara.

Jutarnji treninzi su najbolji period dana za trening ako imate za cilj mršavljenje. Ujutru su zalihe glikogena na minimumu pa je samim tim i uključivanje masti u proces razgradnje znatno brže.

Studija koja je obuhvatila preko 60 hiljada odraslih osoba pronašla je da oni koji vježbaju imaju 30 odsto manje šanse od prijevremene smrti.

Kafa je jedan od najboljih pre workout napitaka, dokazano ubrzava sagorijevanje masti odnosno skraćuje vrijeme potrebno za uključivanje masti u proces razgradnje.

Da postoji vježba kojom bi se aktivirala cjelokupna muskulatura čovjeka svaka osoba bi mogla da podigne oko 22.500 kg. Samo mišići podkoljenice odnosno listovi mogu podići po 400 kg, odnosno zajedno 800 kg.

Jedna naučna studija nam je dokazala da je potrebno svega dvije minute tri puta sedmično trenirati visoko intenzivno, odnosno HIIT metodom (high interval intensity training) da biste poboljšali svoje kondicione ili kako kažu fitness performance, tu se prije svega misli na maksimalnu potrošnju kiseonika i toleranciju na laktate.

Trening snage je najbolji metod treninga za sagorijevanje masti. Glavni razlog toga je aktivacija velikih grupa mišića pa samim tim i velika kalorijska potrošnja, znatno veća nego tokom kardio treninga.

Istezanje ili rastezanje je najbolji način da završite trening, na prvom mjestu oporavlja, a nakon toga i utiče na jače i kvalitetnije treninge u narednom periodu. Što veća amplituda pokreta tokom istezanja to je više energije elastične deformacije koja se oslobađa iz aktivne muskulature, tako oslobođena energija se akumulira u mišiće dajući vam osjećaj snage nakon završenog treninga.

Vrijeme potrebno za oporavak poslije vežbanja male grupe mišića, recimo bicipsa iznosi 24 sata, dok je primjera radi nogama potrebno oko 72 sata za odmor nakon treninga što je čitava tri dana.

Fokus u toku treninga na vježbu koju izvodite kao i na mišićnu grupu koja je opterećena povećava efikasnost i uticaj te vježbe na ciljani mišić dodatnih 20%, zato dok se trenira nema priče i mobilnog telefona.
ljepotaizdravlje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain