Zašto su B kompleks vitamini važni za naše zdravlje?


Vitamin B kompleks sadrži osam vitamina B, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, a oni igraju vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela. Te esencijalne hranjive tvari pomažu pretvoriti hranu u energiju, ne dopuštajući tijelu da ostane bez nje tijekom dana. Iako nabrojeni vitamini B rade zajedno, svaki od njih ima neke svoje prednosti.

B kompleks vitamini – svojstva, nuspojave
Vitamini B su topljivi u vodi te se ne pohranjuju dobro u organizmu. Stoga je važno da ih unosimo dovoljno hranom ili uz dodatak suplemenata. Postoji osam vitamina koji čine B kompleks, a svi posjeduju neophodna i bitna svojstva za rad našeg organizma. Djelovanje B kompleks vitamina se ogleda u ovim procesima:
razgradnja hranjivih tvari za potrebe stvaranja energije u organizmu,
·         sinteza i popravak DNA molekula,
·         regeneracija kože i popravak oštećenja,
·         održavanje zdravlja živčanog sustava i utjecaj na raspoloženje i pamćenje,
·         stimulacija imunosnog sustava i obrana od bolesti,
·         pomoć kod borbe protiv depresije, anksioznosti, bolesti srca ili bolnih menstruacija.
·         B vitamini svojstva

Najviše zabilježene koncentracije B vitamina općenito možete naći u ovim namirnicama, u 100 grama:
·         žumanjci – 0.6 mg vitamina B6,
·         mahunarke – oko 0.5 mg vitamina B6,
·         banana – 0.5 mg vitamina B6,
·         kvasac – 1.5 mg vitamina B6,
·         mlijeko – 0.5 mikrograma vitamina B12,
·         srdele – 8.9 mikrograma vitamina B12,
·         orašasti plodovi – ovisno o vrsti,
·         žitarice – ovisno o vrsti,
·         zeleno povrće – ovisno o vrsti,
·         svježe voće – ovisno o vrsti.

Iskustva ljudi koji ne unose dovoljno B kompleks vitamina nisu pozitivna. Ako ne uzimate dovoljno B vitamina kroz prehranu ili kroz dodatke prehrani to ćete brzo primijetiti po simptomima. Nedostatak B vitamina u tijelu može uzrokovati:
·         umor,
·         anemiju,
·         gubitak apetita,
·         depresiju,
·         bolove u trbuhu,
·         opadanje kose,
·         grčeve u mišićima.

Ipak, pretjerani unos nekih B vitamina sa sobom nosi nepoželjne nuspojave. Teško ćete unijeti previše B vitamina hranom, ali trebate paziti da ne uzmete više od preporučene doze dodataka prehrani. Ovisno o vrsti B kompleks vitamina, nuspojave su:
·         B3 (niacin) – povećana koncentracija šećera u krvi, crvenilo kože i problemi s jetrom,
·         B6 (piridoksin) – oštećenje živaca, kožne lezije, povećan rizik od srčanog udara,
·         B9 (folna kiselina) – oštećenje bubrega i slabiji imunosni sustav ,
·         B12 (kobalamin) –  crvenilo kože, akne i problemi s radom srca i krvožilnog sustava.

U većini slučajeva uzimanje vitamina B kompleksa neće dovesti do debljanja, ali B vitamini pozitivno utječu na otvaranje apetita i u zdravim granicama mogu pomoći ljudima koji se žele udebljati.


U nastavku članka pročitajte što radi svaki vitamin B kompleksa zasebno te u kojim namirnicama ga možete naći.

B1 (tiamin)
B1 se često naziva anti-stres vitaminom zbog svoje sposobnosti da zaštiti imunološki sustav. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, kikirikiju, grahu, špinatu, kelju, pšeničnim klicama i drugim niskokaloričnim namirnicama.

B2 (riboflavin)
Ovaj B vitamin djeluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, a može spriječiti rano starenje i razvoj bolesti srca.

Riboflavin je također bitan za proizvodnju crvenih krvnih stanica koja omogućava prijenos kisika u cijelom tijelu. Nekoliko istraživanja ukazalo je na to kako B2 može pomoći u sprječavanju migrene. B2 vitamin možete naći u bademima, riži, mlijeku, jogurtu, jajima, prokulicama, špinatu i soji.

B3 (niacin)
Jedna od primarnih koristi niacina je povećanje HDL (“dobrog”) kolesterola, a uspješno liječi i akne. Niacin možete pronaći u kvascu, mlijeku, jajima, grahu i zelenom povrću.

B5 (pantotenska kiselina)
Malu količinu vitamina B5 možemo naći gotovo u svim prehrambenim skupinama. Pantotenska kiselina pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju, a nužna je za zdravu kosu, kožu, oči i jetru. Vitamin B5 je ključan u stvaranju eritrocita, spolnih hormona i hormona stresa. Važan je i u održavanju zdravlja probavnog sustava i pomaže tijelu iskoristiti druge vitamine i sintetizirati kolesterol.
Možete ga pronaći u avokadu, jogurtu, jajima i povrću.

B6 (piridoksin)
Zajedno s vitaminima B12 i B9, vitamin B6 pomaže u reguliranju razine aminokiselina. Piridoksin pomaže u proizvodnji serotonina melatonina i norepinefrina što pomaže kod nesanice i raspoloženja. Neka istraživanja pokazala su kako vitamin B6 može smanjiti upale kod artritisa.
Možete ga pronaći u sjemenkama suncokreta, siru, smeđoj riži, mrkvi, tuni i lososu.

B7 (biotin)
Vitamin B7 je zaslužan za zdravu kosu, kožu i nokte. Pomaže ljudima s dijabetesom jer kontrolira visoke razine glukoze u krvi. Ovaj vitamin B je posebno važan tijekom trudnoće jer je bitan za normalan rast djeteta, a možete ga pronaći u ječmu, kvascu, krumpiru, cvjetači, žumanjcima, orasima i ribi.

B9 (folna kiselina)
Folna kiselina može pomoći kod depresije i gubitka pamćenja. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice, jer podržava rast djeteta i sprječava neurološke urođene mane.
Možete ga pronaći u tamnom lisnatom povrću, šparogama, repi, korjenastom povrću, mlijeku, pšenici, grahu i lososu.

B12 (kobalamin)
B12 vitamin je timski igrač, radi s B9 vitaminom u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Vitamin B12 najčešće nalazimo u proizvodima životinjskog porijekla, ali može se naći i ponešto namirnica za vegane i vegetarijance. Možete ga pronaći u ribi, školjkama, mliječnim proizvodima i jajima.

Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

B kompleks vitamine možete kupiti u:
·         ljekarnama,
·         specijaliziranim trgovinama,
·         trgovinama sportskom opremom.
krenizdravo.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain