Astigmatizam- uzroci i simptomi

Astigmatizam je pogreška oka koja se može pojaviti kako kod djece tako i kod odraslih. Zapravo, astigmatizam je prilično česta pojava. Iako ima više uzroka koji mogu prouzročiti astigmatizam – on se može korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili leća. Osim toga, njega je moguće i zauvijek ukloniti laserskom korekcijom vida.

Astigmatizam se gotovo nikada ne pojavljuje sam, već se pojavljuje u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću

Kako prepoznati astigmatizam
S obzirom na to da je astigmatizam vrlo uobičajen, važno je znati prepoznati njegove simptome kako bi reagirali na vrijeme. Ako sumnjate da vaše dijete ima astigmatizam, također obratite pozornost na njegovo ponašanje s obzirom na navedene simptome.

Simptomi astigmatizma:
česte glavobolje
pretjerano škiljenje
mutan ili iskrivljen vid i na blizu i na daleko
osjetljivost na svjetlo – fotofobija
naprezanje očiju tijekom čitanja
konstantno zatvaranje očiju (kako bi ih odmorili)

Dvije vrste astigmatizma
Astigmatizam kojeg ima većina ljudi i to čak njih 80% zove se pravilni astigmatizam i njega se najčešće korigira. Pravilni astigmatizam može se podijeliti još i na: jednostavni, složeni i miješani astigmatizam.

Ostalih 20% osoba koje imaju astigmatizam, imaju tzv. nepravilni astigmatizam. On je specifičan jer je uglavnom uzrokovan zbog keratokonusa (bolesti rožnice) ili kao posljedica upale ili ozljede rožnice.

Kako mogu znati ima li moje dijete astigmatizam
Simptomi astigmatizma razlikuju se od osobe do osobe, tako da su redovni očni pregledi neizbježni. Ako vaše dijete ima neki od gore navedenih simptoma, obavezno ga odvedite na pregled kako bi mu što prije provjerili ima li astigmatizam.

Liječnici preporučuju kompletan pregled očiju za djecu već u trećoj godini života, a nakon toga svake godine.
savjetnica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain