Cijeli dan sjediš na poslu? Onda definitivno moraš prilagoditi prehranu sjedilačkom načinu života


Ako radiš u uredu, za računalom, na blagajni ili, zapravo, gotovo svaki posao koji nije fizički, onda sigurno teško možeš izbjeći osmosatno sjedenje i to iz dana u dan. Kako naše tijelo evolucija nije stvorila za sjedenje nego za kretanje, to ima velik utjecaj (i to loš) na naš organizam, od kondicije koja nam od nekretanja tako opada da na kraju ne možemo s lakoćom propješačiti ni kilometar do zdravlja općenito. Naime, tko dugo sjedi, češće je gladan, sklon je češćim upalama, povišenom krvnom tlaku te povišenom šećeru. Zbog toga je jako važna zdrava prehrana. Ove namirnice trebaš obavezno uvrstiti na meni…
1. Bobice
Ako redovito jedeš bobice, možeš smanjiti upalne procese u tijelu. Razlog tome su flavanoidi koje bobice sadrže. Najbolje je već ujutro pojesti nešto tog ukusnog voća bogatog vrijednim tvarima: smoothie od bobica izvrtan je – poput muslija s bobicama.

2. Orašasti plodovi 
U orašastim plodovima, primjerice u orasima, ima puno omega-3 masnih kiselina. Bademi sadrže i puno antioksidansa vitamina E. To štiti stanice te se brine za lijepu kožu.

3. Ananas
U ananasu se nalazi puno bromelaina – koji djeluje protuupalno. Osim toga, to voće donosi dašak ljeta na tanjur ili u čašu.

4. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je pravo čarobno oružje: djeluje protuupalno te smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava.

 5. Kurkuma
Ovaj narančasti začin nije dobar samo zbog svog lijepog izgleda, odnosno boje koju daje hrani – izuzetno je zdrav i djeluje protuupalno.

6. Češnjak
Mali režnjevi aromatičan su dodatak raznim jelima, ali i uspješno se bore protiv upala. Češnjak također regulira razinu šećera u krvi te masnoću u krvi.

7. Masna riba
Masnije ribe, poput lososa ili haringe, sadrže puno omega-3 masnih kiselina. Tijelo treba te kiseline za bitne procese izmjene tvari – a ne može ga proizvesti samo. Zbog toga je potrebno dodano ih unositi.

8. Avokado
Avokado spada u jako masna voća. Ali, nije pametno prekrižiti ga zbog toga na meniju. Naime, avokado sadrži nezasićene masne kiseline, a one održavaju zdravlje mišićnih stanica, ali se i učinkovito bore protiv masnoće na trbuhu.
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain