Namirnice zbog kojih volimo jesen

Jesen skriva donosi sezonske plodove koji su prepuni vitamina, ublažavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet
Hladniji dani sa sobom donose jutarnje magle, melankoliju za ljetom i razdražljivo raspoloženje što se odražava i na naše zdravlje. Mnoge ljude s dolaskom jeseni muče glavobolje, nedostatak energije, problem s lošom koncentracijom i slično. Ipak, jesen zna biti i vrlo čarobna. Uz šarene boje lišća i lagani povjetarac, jesen skriva i mnoge druge blagodati poput sezonskih plodova koji su prepuni vitamina, ublažavaju stres i pune nas energijom, te tako čuvaju naš imunitet.

Jesenski dani obilježeni su mnogim zanimljivim manifestacijama vezanim uz jesenske plodove i zdrave namirnice zbog kojih stvarno volimo ovo doba godine. Tako tu možemo naići na Kestenijadu koja se 5.10. tradicionalno održava u Hrvatskoj Kostajnici, uz zanimljivu svečanost berbe kestena, Bučijadu koja se 14.10. održava u Ivanić-Gradu u vidu izložbeno-prodajnog sajma, te raznih instalacija od buča što je iznimno zanimljivo i za odrasle i za djecu, zatim Dane kruha 17.10., uz koje obilježavamo zahvalnost za plodove zemlje kojih je upravo u jesen doista u izobilju., te Dane jabuka koje možete posjetiti 26.10. u Požegi. Također, jesen slavi i Čakovec i to u obliku Jesenske rapsodije, manifestacije u sklopu koje se predstavljaju tradicionalni domaći međimurski proizvodi, ali i podiže svijest o zdravoj prehrani uz Sajam zdrave hrane i slavljenje plodnih jesenskih kultura.

Za vas smo izdvojili nekoliko jesenskih plodova i zdravih namirnica zbog kojih doista obožavamo ovo doba godine, te smo naveli nekoliko njihovih karakteristika koje utječu na ljudski organizam.

KESTENI
Iako plod kestena uvrštavamo pod orašaste plodove, kesteni su za razliku od ostalih orašastih plodova vrlo siromašni mastima. Sadrže najviše ugljikohidrata i imaju vrlo visoku energetsku vrijednost. To znači da se ne preporuča pojesti previše kestena odjednom jer su vrlo kalorični. No, kesten obiluje mineralima, vitaminima B i C, potiču cirkulaciju i pomažu kod gastritisa. Kesten je prava inspiracija za spravljanje raznih jela, tako u gastronomiji najviše volimo kolače i torte od kestena, pravu zimsku poslasticu kesten pire, a od njih se rade i razne juhe i prilozi.

JABUKA
Iako je jabuka voće koje je dostupno baš cijele godine, najukusnije su one domaće jesenske jabuke. Ako vam je svakodnevnica vrlo stresna, jabuke su sjajno voće koje je poželjno pojesti za međuobrok jer su bogate flavonoidima, magnezijem i antioksidansima. Pomažu postići bolju koncentraciju, smiruju organizam i aktiviraju metabolizam. Također, jabuke sadrže i serotonin koji je jedan od glavnih okidača postizanja boljeg raspoloženja, stoga se njima možemo adekvatno boriti protiv jesenske melankolije.

GROŽĐE
Za grožđe se kaže da je obnovitelj čitavog organizma. Sadrži fruktozu i glukozu, a obiluje i brojnim vitaminima i mineralima. Od njega radimo vino, sokove, kompot, pekmez i čaj, a jednako je idealno za sportaše, djecu, trudnice i sve ostale skupine koje više pažnje posvećuju prehrani. Još od davnina, grožđe se smatra jednim od najljekovitijih plodova, a osobito ga volimo jer ima ulogu u očuvanju srca i krvnih žila, sprječava upalne procese, usporava starenje, poboljšava san, regulira rad crijeva i čisti cijeli organizam.

BUČA
Bundevu u narodu zovemo kraljicom jeseni, a njezinim blagodatima doista nema kraja. Njezina ljekovita svojstva ogledaju se ponajprije u visokoj razini antioksidansa i karotena, a bogata je i vitaminima C i E, te najvažnije, vrlo siromašna kalorijama. Ovo ukusno povrće svoju riznicu zdravlja čuva i u sjemenkama i ulju koje se izrađuje od nje. Bučine sjemenke su veliki izbor proteina i aminokiselina, a bučino ulje obiluje vitaminom E i kalijem.

CIKLA
Cikla je povrće koje se uzgaja zbog svog ljekovitog korijena. Obiluje kalcijem, željezom, kalijem i vitaminom B, a najbolji je saveznik u očuvanju imuno sustava, te reguliranju anemije i niskog krvnog tlaka. Cikla se najčešće priprema kuhanjem, a dio je neprocjenjive jesenske zimnice.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain