11 godina kako je svijet napustio „Makedonski slavuj“ Toše Proeski


Danas se navršava 11 godina kako je ovaj svijet napustio Toše Proeski. „Makedonski slavuj“ nastradao je u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Proeski je rođen 1981. godine, a s pet godina je počeo nastupati. Prvi nastup mu je bio na dječijem festivalu Zlatno Slavejce. Muzički talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Od 1997. godine bio je stalna pojava na sceni pop muzike. 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog humanitarnog rada.

Tokom karijere, objavio je sedam albuma, a bio je popularan na cijelom Balkanu. Njegov posljednji „Igre bez granica“ izašao je samo dvije sedmice prije njegove tragične smrti.

Prijatelji, kolege i mnogobrojni fanovi nikada se nisu pomirili sa činjenicom da nas je čovjek sa anđeoskim glasom napustio tako tano. Tošini sugrađani će danas u Kruševu obići njegovo posljednje počivalište. U njegovu čast, maratonci iz Makedonije učestvuju na tradicionalnom maratonu Nova Gradiška – Kruševo dug 900 kilometara.

azra.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain