5 najizraženijih promena koje se dešavaju tokom trudnoće


Dobro je poznato da trudnoća dovodi do promena u svakom delu tela, ali neke od tih promene su izraženije od ostalih.

Činjenica je da žene imaju različita iskustva kada prolaze kroz stanje trudnoće. Ipak, postoje određene fascinantne stvari koje je žensko telo u mogućnosti da uradi. Izdvojili smo pet neobičnih stvari koje se dešavaju u toku trudnoće:

1. Тrudnica zaista blista
Ukoliko vam ljudi kažu ili se vama samima čini da blistate, to nije samo zbog predivnog osećaja što ćete uskoro postati majka. Postoji i fiziološka osnova za takav sjaj.

Za vreme trudnoće, zapremina krvi u telu raste za neverovatnih 50%. Shodno tome, povećava se i količina krvi koju srce pumpa. Zbog povećane cirkulacije, mnoge žene izgledaju sjajnije.

Kako telo proizvodi više hormona, lojne žlezde više rade, a rezultat je čuveni sjaj u trudnoći.

2. Razvija se ceo novi organ
Tokom trudnoće, u ženskom telu se razvija sasvim nov privremen organ – placenta. Njena uloga je veoma važna jer ima čitav niz specifičnih funkcija, objašnjavaju ginekolozi.

Placenta pričvršćuje fetus u razvoju za zid materice, kako bi omogućila dotok hranljivih materija, izbacivanje „otpadnog“ materijala i razmenu gasova preko majčinog krvotoka.

Теlo žene izbacuje posteljicu poslednju, obično neposredno nakon porođaja, a najkasnije pola sata od kako beba dođe na svet.

3. Trudne žene dišu drugačije
Nije čudno što se trudnice žale na kratak dah i brz zamor. Naročito poslednjih meseci trudnoće, kada materica raste, pa počneda vrši pritisak na dijafragmu i pluća.

Disanje se menja i zbog visokog nivoa hormona progesterona. On ubrzava disanje i signalizira telu da smanji nivo ugljen dioksida u krvi.

4. Коsa ne opada
Nakon porođaja uobičajeno je da se poveća opadanje kose. Tokom trudnoće, pak, se dešava sasvim suprotno. Kosa je gušća i bujnija.

Vlasi rastu intenzivnije iz dva razloga. Zbog visokog nivoa hCG hormona, štitasta žlezda ubrzano radi, a ona određuje rast dlaka po telu.

Progesteron, pak, koji je prisutan u velikim količinama, deluje tako što ubrzava rast dlaka. Kako se povećava nivo progesterona, gubitak kose se smanjuje.

5. Orgazmi su intenzivniji
Povećan protok krvi u genitalijama i povišen nivo hormona koji utiču na seksulanu želju, predstavljaju kombinaciju koja stimuliše libido kod trudnih žena.

Intenzivnije se luči i oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji isto tako može da intenzivira orgazam.

Меđutim, ovo nije pravilo. Ima i trudnica koje uopšte nemaju želju za seksom tokom trudnoće.
yumama.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain