Avokado: Pomodarska “navlakuša” ili prava supernamirnica?


U posljednjih nekoliko godina, otkada je društvenih mreža, jedna je namirnica posebno dobila veliku pažnju. Dakako, riječ je o avokadu.

Razni napitci od avokada, avokado na tostu, u salatama ili u sendvičima mogu se naći na svim pomodnim profilima društvenih mreža.

No je li riječ samo o trendu i dobrom izgledu avokada na tanjuru ili ova namirnica zaista ima brojne dobrobiti za naše tijelo?

Avokado se naziva supernamirnicom, a nutricionisti su izračunali njegove hranjive vrijednosti koje zaista idu u prilog tome.

Tako polovica jednog prosječnog avokada, što je preporučena količina konzumiranja u jednom obroku, sadrži:
• 114 kalorija
• 6 g ugljikohidrata
• 1 g proteina
• 10,5 g masti, od čega je 1 g zasićenih masti
• 5 g vlakna
• 0 g šećera
• 345 mg kalija (10 posto naših dnevnih potreba)
• 20 mg magnezija (5 posto naših dnevnih potreba)
• 6 mg vitamina C (10 posto naših dnevnih potreba)
• 0,2 mg vitamina B6 (10 posto naših dnevnih potreba)

Sve ove hranjive tvari nužne su za pravilno funkcioniranje našeg organizma, a putem sendviča ili smoothieja ujedno možemo odabrati i najlakši mogući način za njihovo unošenje.

Unos avokada u našu prehranu, samo i čak nekoliko puta sedmično, snizit će loš holesterol (LDL) jer je prepun mono- i poli-nezasićenih masti. Dugotrajnija konzumacija promijenit će i sliku naših lipida i lipoproteina.

Dobre masti ujedno i značajno smanjuju mogućnost srčanih oboljenja i infarkta, dok avokado u cjelini utječe na zdravlje očiju, kože i kostiju. Naime, fitokemikalije poput karotenoida i fitosterola smanjuju oksidativni i upalni stres.

Možemo li se udebljati od avokada?
Kada se govori o spomenutim mastima, kojih jedan čitav avokado ima oko 20 grama, postavlja se pitanje može li konzumacija avokada utjecati i na naše kilograme.

Nutricionisti preporučuju da se konzumira najviše pola avokada u jednom obroku, a nikako više od jednog avokada u čitavom danu. Dakako, kao ni s jednom drugom namirnicom ne smije se pretjerivati jer se tada poništavaju njezina dobra svojstva.

No redovita konzumacija polovice avokada dnevno, kako pokazuju istraživanja, može čak i unaprijediti proces mršavljenja. Upravo zato za njime posežu oni koji pokušavaju voditi zdrav život i promijeniti svoje prehrambene navike.

Voda i vlakna koja avokado sadržava pomoći će vam da se duže osjećate sitima, što znači da ćete manje posezati za grickalicama.

To je ujedno i namirnica koja nam nudi čitavu lepezu mogućnosti uz koju priprema obroka nikada neće postati dosadna. Ako niste ljubiteljica avokada na tostu, što mnogima u našem podneblju ne odgovara jer nismo navikli na takvu kombinaciju okusa, avokado vrlo lako možete dodati u bilo koji smoothie ili salatu koju pripremate.

Suprotno uvriježenom mišljenju, avokado je i iznenađujuće pristupačne cijene. Za cijenu jedne kafe osigurat ćete dva dana konzumiranja ove supernamirnice.
zene.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain