Najzdravije namirnice za listopad!


Cikla       
Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu.

Brokula
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Prokulice
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Repa
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Cvjetača
Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Bundeva
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Šljive
Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan su izvor vitamina C.

Grožđe
Sadrži jako malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Naranče
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kruške
Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i jako dobro se slažu uz đumbir.

Jabuke
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja
Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su jako popularne za izradu kompota i džema.

Brusnice
Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.
centarzdravlja.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain