Naučnici upozoravaju:(Pre)česta upotreba tune nije preporučljiva!


Naučnici i lekari upozoravaju da se (pre)česta upotreba tune ne preporučuje.

Salata sa tunom, sendvič sa tunjevinom,  tunjevina na pici, testenina sa tunom, pašteta od tune... Meso ove ribe je popularno kod nas i skoro svakodnevno se nalazi u meniju mnogih ljudi.

Zašto prekomerno konzumiranje tunjevine može biti štetno i kada je previše?

Tuna je veliki mesožder. To znači da je pojela mnogo manjih riba koje su jele još manje životinje. Opterećuje organizam teškim metalima, posebno živom koja se uglavnom zadržava u tkivu.

Organizacija za bezbednost hrane i lekova na tržište SAD pre deset godina je izdala upozorenje trudnicama, dojiljama, maloj deci i ženama koje nameravaju da zatrudne u bliskoj budućnosti da značajno ograniče konzumiranje tunjevine. Čak i drugim ljudima prekomerne količine žive i drugih teških metala u telu nije preporučljiva.

Tunjevina svakako ne spada u štetnu hranu, ali nije preporučljivo konzumirati je svaki dan, jer se telo teško i sporo oslobađa od teških metala. Stoga, tuna je jedna zdrava namirnica koju ne bi trebalo jesti previše često, a to znači da tuna kao deo raznovrsne ishrane nije problematična.

Neke druge ribe iz istih razloga kao i tunjevina, sadrže velike količine žive i drugih teških metala: ajkula, sabljarka, skuša. 
zenskimagazin.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain