Noćno buđenje: znaš li zašto se budiš i koliko buđenja je normalno?


Buđenje usred noći može biti stvarno naporno, u jednom trenutku imaš slatke snove, a drugom gledaš u sat koji pokazuje da su tri sata ujutro. Noćno buđenje događa se svakome, ali možda ti previše buđenja ukazuje na nekakav problem?
The Self prenosi psihosomatsko istraživanje iz 2010. godine u kojem je intervjuirano 22,740 osoba o njihovim navikama spavanja, 31.2% ispitanika iznijelo je da se budi noću najmanje tri puta tjedno. U studiji Journal of Psychiatric Research iz 2008. od 8.937 ljudi, 23% ispitanika je reklo da se bude barem jednom svake noći. Jesu li to pokazatelji nekih drugih problema?

ZDRAVLJE
Buđenje usred noći ne mora biti razlog za brigu
Iako obično mislimo da "dobar san" znači da se ne budimo dok nam alarm ne zazvoni, to ne mora biti istina. Buđenje noću je sasvim normalno, uzrok i učestalost su znakovi koji mogu odrediti postoji li problem. Buka izvana, anksioznost, odlazak na wc, sindrom nemirnih nogu i preaktivna štitnjača mogu uzrokovati noćno buđenje.

Budući da postoji mnogo razloga zašto se netko budi, neurolog Brandon Peters kaže: "Broj buđenja noću može varirati zbog različitih razloga."
Uobičajeno je da se netko nakratko probudi u određenim fazama sna. Kada spavaš, kružiš kroz različite faze spavanja zvane 1,2,3 i REM faza. Faza 1 je najlakša faza sna što znači da te buka, svjetlo ili neki drugi faktor mogu lako probuditi.

Kad se probudiš i ne možeš zaspati, nemoj gledati na sat budući da briga o tome da nećeš dobiti dovoljno sna može ti samo otežati padanje u san. Međutim, ako osjetiš da je prošao solidan dio vremena i još uvijek nisi umorna, izađi iz kreveta i napravi nešto opuštajuće. Pročitaj knjigu, meditiraj ili slušaj glazbu. Kada se ponovno osjećaš pospano, vrati se u krevet.

Pospanost tijekom dana
Ako se neprestano osjećaš pospano tijekom dana bez obzira koliko se budiš ili ne budiš noću, također trebaš otići liječniku. Pretjerana pospanost tijekom dana može biti znak različitih problema, poput apneje za vrijeme spavanja, stanja u kojem se disanje više puta zaustavlja dok spavaš. 
Krivac ovdje također može biti nešto poput astme, koja se često pogoršava noću. To se može dogoditi jer je noću povećana razina hormona stresa kortizola koji uzrokuje upalu u tvojim dišnim putevima, potičući simptome astme kao što je kašljanje. Međutim, do toga može doći i zato što su tvoja spavaća soba i krevet puni alergena koji pojačavaju tvoj astmu.

Zaključak?
Ne postoji jedinstven broj noćnih buđenja koji je problematičan, važni su uzroci, kao i tvoja razina energije tijekom dana. Razmisli koliko puta se svake noći probudiš, da, ali koliko dugo si budna, koliko ukupno vremena provodiš svake noći i kako se osjećaš sljedeći dan. Prema tome procijeni trebaš li pomoć liječnika.  
zdravakrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain