RIJEČI KREIRAJU NAŠU REALNOST


Mnogo je knjiga u posljednjih nekoliko desetljeća napisano o principima za sretniji život. S obzirom na turbulentno doba u kojem živimo, način života sve nas više otuđuje od prirode, ali i nas samih. Nova era obilježena je ljudima koji stalno nekuda bezglavo žure, traže ‘sreću’ i propuštaju živjeti ovdje i sada. Tehnologija nas čini nervoznijima nego ikada prije, a društvene mreže otuđuju od društva i bacaju nas u začarani virtualni krug gdje se izražavamo bez izgovaranja riječi. Govor je čovjekova prirodna potreba, a ogromna moć izgovorene riječi ne može se usporediti s onom koju natipkamo.  Riječi možemo promatrati kao temelj onoga što neprestano stvaramo u životu. No s obzirom na sve površniju komunikaciju i međuljudske odnose, malo pažnje obraćamo na izbor riječi. Naš rječnik često se sastoji od negacija i negativnih riječi, a da toga nismo niti svjesni. Jedno je sigurno – pozitivne riječi kreiraju sretan i pozitivan život. Koje riječi koristimo, a svakodnevno nas sabotiraju i kako ih zamijeniti pozitivnim verzijama pročitajte u nastavku.Prije izgovorene riječi javlja se misao, a misli su poput hrane stoga je bitno voditi računa o tome kakvim se mislima hranimo. Izgovorena riječ vraća nam se kroz iskustvo, a njezino djelovanje širi se i na sve oko nas koji izgovorene riječi čuju. Sjetite se samo koliko ste puta namjerno ili slučajno čuli neki razgovor. Kako ste se osjećali nakon toga i jesu li izgovorene riječi ostavile trag na raspoloženju za ostatak dana?  S druge strane naše riječi su odraz našeg trenutnog emocionalnog stanja.  Obratite pažnju kako se izražavate kada ste usamljeni, pod stresom ili bolesni. Koje riječi koristite sami za sebe? Kako razgovarate s drugim u tom trenutku?

ŠALE I BEZAZLENE POŠTAPALICE

Svakodnevno koristimo šale i nepromišljene rečenice na vlastiti, ali i tuđi račun. Ne razmišljamo o poruci koju šaljemo i načinu na koji će nam se ta ista riječ reflektirati u nekom stadiju života. Negativni monolog možemo slobodno nazvati bolešću današnjice. Već od tinejdžerske dobi mladi ljudi naučeni su kritizirati i omalovažavati sami sebe, a kasnije i druge ljude. Banalne izjave i poštapalice poput: biti glup, nesposoban, ne humorističan i slično potkradaju se u podsvijest i nakon nekog vremena tako se zaista počinjemo osjećati. Nakon nekoliko puta ponavljanja, vaša će podsvijest to usvojiti kao vjerovanje. Šaliti se na vlastiti ili tuđi račun na način koji uključuje podcjenjivanje i misliti da ostavlja traga na realnosti potpuno je pogrešno. Pokušajte negativan govor zamijeniti pozitivnim. Komplimentirajte sebi i drugima, hvalite tuđe uspjehe i slavite male svakodnevne pobjede, vrlo brzo ćete se iznenaditi kako se i vaša realnost mijenja.

KAKO ZAMIJENITI NEGATIVNE RIJEČI

Osluškujte ljude koji vas okružuju i povežite ono što govore s njihovim životnim iskustvima. Neke rečenične sintagme, u knjigama koje govore o moći izgovorenih riječi deklarirane su kao ‘opasne’. Razmislite o rečenicama: ‘Moram ići na posao. Moram učiti. Trebam više novaca’.  Kakve emocije bude u vama? Trebati i morati na stotine puta svakodnevno koristimo u vlastitom govoru. One naime imaju negativnu moć utjecaja na kreiranje naše stvarnosti. Tu su i one kojima dodajemo negaciju poput ne mogu i nemam. Prizvuk i težina koju nose stvaraju u nama osjećaj obaveze prema nečemu što ustvari ne želimo. Odstranite ove riječi iz vokabulara i oslobodite se velikog dijela opterećenja koje te si sami nametnuli. Trenirajte se i zamijenite ih pozitivnim varijantama poput: Biram ići na posao. Hoću učiti. Imam dovoljno novaca. Mogu uspjeti. Mnogi od nas također koriste riječ ali. Ona naime šalje konfliktne signale i otvara mogućnost za dva suprotna stava.  U razgovoru s drugima izbjegavajte koristiti ti i više upotrebljavajte ja ili mi. U nastavku pročitajte neke od često korištenih izjava koje svakodnevno koristimo, a stvaraju negativan kontekst i njihove pozitivne alternative.

·         Zašto ne? = Zvuči odlično.
·         Ne mogu se žaliti. = Sve je u redu.
·         Iscrpljena sam. = Danas ću odmoriti.
·         Ne stignem danas. = Mogu sutra.
·         Zaboravila sam. = Zapisat ću podsjetnik.
·         Nemoj (hodati u kući s cipelama). = Volim (te vidjeti u kućnim papučama).
·         Nemam dovoljno novaca. = Imam sve što mi treba.
·         Stišaj televiziju. = Molim te da malo potišaš ton.
·         Pokušat ću. = Budem.
·         Ne odustaj. = Nastavi, odlično ti ide.
zene.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain