Ublažite menstrualne bolove na prirodan način


Poznati i pod medicinskim nazivom dismenoreja, menstrualni grčevi obično počinju neposredno prije ili na samom početku menstruacije, a mogu trajati do nekoliko dana. Uz bol se javlja mučnina i povraćanje.

Bolovi i grčevi obično zahvaćaju donji dio trbuha, šire se na križa i prema bedrima.

Možete naići na brojne preporuke kako si olakšati bol tijekom tih dana, a osim tableta protiv bolova, koristiti mogu i "prirodni" tretmani...

TJELESNA AKTIVNOST
U ovom periodu vježbanje može biti korisno jer povećava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smanjuje osjećaj boli. Najbolje su vježbe slabijeg intenziteta pa odaberite šetnju ili lagano trčanje, a svakako izbjegavajte teške vježbe, poput onih s utezima.

PREHRANA
Tjedan dana prije menstruacije trebali biste pripaziti na prehranu i odabrati namirnice bogate omega3-masnim kiselinama, magnezijem i vitaminom C i E. Povećajte unos hrane bogate kalcijem koja će smanjiti pojavu grčeva. Čaj od metvice je dobra pomoć kod menstrualnih bolova, a đumbir također.

ODBACITE CIGARETU
Prema rezultatima jednog australskog istraživanja žene koje su pušile imale su teže menstrualne grčeve, a njihova se bol pojačavala s većim brojem popušenih cigareta dnevno. Pratili su preko 9000 žena kroz razdoblje od 13 godina. Točan način na koji cigarete intenziviraju menstrualne grčeve nije u potpunosti jasan, no moguć je posrijedi manji dotok kisika u maternicu.TOPLINA POMAŽE
Probajte se opustiti pod toplim tušem ili relaksirajte mišiće termoforom kojeg trebate postaviti na donji dio trbuha i leđa. Ako nemate ništa drugo pri ruci, natočite vruću vodu u plastičnu bocu i stavite na područje trbuha.

DOŽIVITE ORGAZAM
Da, dobro ste čuli, orgazam ublažava i menstrualnu bol. On ublažava bolove tako što otpušta hormon endorfin koji momentalno poboljšava raspoloženje, a također opušta cijelo tijelo i pospješuje san.

AKUPUNKTURA
Prijašnja su istraživanja pokazala kako akupunktura pomaže kod bolnih menstrualnih grčeva koji pogađaju gotovo pola ženske populacije u reproduktivnoj dobi. Ova metoda liječenja koristi se dugi niz godina u Kini, a sve veći broj zapadnih stručnjaka prihvaća je kao učinkovito sredstvo liječenja.
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain