Uz ove namirnice lakša je potrošnja kalorija


Zar ne bi bilo senzacionalno kad bismo mogle jesti, a ujedno i mršavjeti? Premda to zvuči poput bajke, s ovim je namirnicama to stvarnost!

Doista postoje namirnice koje nam pomažu potrošiti kalorije, odnosno koje će nam pomoći ako želimo smršaviti. Otkrivamo koje su to „čarobne“ namirnice…

Kombucha čaj
Kombucha je pjenušavi čaj, a dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera, u kojoj je baza čajeva zeleni ili crni čaj. Kombucha sadrži mikroorganizme koji u crijevima potiču probavu. Osim toga, organska kiselina koju sadrži pomaže tijelu da bolje reagira na ugljikohidrate.

Kokosovo ulje
Ulje od kokosa sastoji se od srednjelančanih triglicerida koji postaju izravan izvor energije u organizmu. A što više energije imamo, možemo potrošiti više kalorija. Osim toga, kokosovo ulje smanjuje apetit.

Rikula
Gorke tvari koje sadrži ubrzavaju probavu. Zato treba jesti što je više moguće povrća s gorkim tvarima. Među to povrće spadaju rikula, cikorija, lavlji zub i artičoke.

Čili papričice
Nadamo se da voliš ljuto. Naime, čili papričice sadrže kapsaicin koji „pokreće“ naše tijelo. Zbog kapsaicina tijelo počinje trošiti potrebnu energiju iz masnih rezervi.

Kiseli kupus
Kiseli kupus nastaje procesom fermentacije s pomoću bakterija mliječne kiseline. Zbog toga je kiseli kupus probiotička namirnica. Pun je djelotvornih i životno važnih mikroorganizama koji poboljšavaju probavu.

Kimchi
Kimchi – ljute čili papričice i kupus – pa to postoji u kombinaciji. Riječ je o korejskoj varijanti našeg domaćeg kiselog kupusa. Samo malo više ljutoj. Sadrži i zdrave bakterije (laktobacile) koje potiču probavu. Kimchi se spravlja od kupusa, soli, octa, češnjaka, čilija i drugih začina.

Ulje avokada
Ulje ove supernamirnice sadrži zdrave ugljikohidrate, bjelančevine, vlaknaste tvari, vitamine i minerale. Avokado je jedna od najzdravijih namirnica uopće. Smanjuje apetit i daje nam dugotrajan osjećaj sitosti.

Kofein
Dobra vijesti za sve ljubiteljice kave: svakodnevna šalica kave doista može pomoći pri mršavljenju. Naime, kofein povećava broj otkucaja srca te potrošnju energije tijela. Ali, bez obzira na to ne smijemo piti na litre kave. Ali, šalica kave prije, na primjer, treninga (bez šećera i mlijeka) djeluje pozitivno na trošenje kalorija koje smo unijele.
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain