Velikoj Britaniji želi zabraniti upotrebu plastičih slamki i štapića za uši


Plastične slamke, plastične žličice i štapići za čišćenje ušiju su stvari koje bi mogle biti zabranjene u Velikoj Britaniji u roku od godinu dana u okviru vladinih planova za smanjenje zagađenja.
Procjenjuje se da se svake godine u Engleskoj iskoristi oko 4,7 milijardi plastičnih slamki, 316 milijardi plastičnih žličica i 1,8 milijardi štapića za čišćenje ušiju. Oko 10 % štapića za čišćenje ušiju najčešće bude bačeno u WC školjku i u konačnici završava u rijekama, morima i oceanima, što košta lokalne vlasti milijune dolara kako bi ih očistili, prenosi Guardian.

Vlada nastoji zabraniti distribuciju i prodaju ovih predmeta kako bi pokušala prisiliti poduzeća da ponude lako dostupne neplastične alternative.

Zabrana bi stupila na snagu u nekom trenutku između listopada 2019. i listopada 2020. godine s obzirom na stavove prikupljene tijekom konzultacija. Imajući u vidu da je upotreba plastičnih slamčica neophodna iz medicinskih razloga, izuzeci će biti uključeni u zakone.

EU je ranije ove godine najavila da će uvesti slične mjere, što je potaklnulo Veliku Britaniju da prati primjer Bruxellesa.

Naše dragocjene vodene površine i divlje životinje trebaju hitnu zaštitu od razarajućih plastičnih predmeta. Ovom prilikom želim pohvaliti trgovine, barove i restorane koji su se već opredijelili za uklanjanje plastičnih jednokratnih predmeta, ali svakako je na nama da učinimo više, rekao je britanski političar Michael Gove.

Sve veća upotreba plastičnih jednokratnih stvari doprinosi globalnoj ekološkoj krizi koja se mora riješiti, izjavio je Sam Chetan-Welsh iz britanskog Greenpeacea, prenosi Klix.ba.

Procjenjuje se da u svjetskim oceanima ima više od 150 milijuna tona plastike, s tim da će broj do 2025. godine biti još veći. Milijun golubova i najmanje stotinu tisuća morskih sisavaca godišnje umire od posljedica taloženja plastičnog otpada.
jabuka.tv

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain