Zašto se gojimo u nekim dijelovima tijela i kako se jednom zauvek rešiti suvišnih kilograma


Kako starimo naš metabolizam se usporava i postajemo skloni gojenju

Prema australijskoj nutricionistkinji Li Holms, naša ishrana, stres i nivo hormona doprinose gomilanju kilograma u rezličitim delovima tela, a posebno na stomaku, butinama i zadnjici.

Ove namirnice mogu da vas spasu problema sa stomakom

Ona je objasnila zašto se gojimo u nekim delovima tela i kako to možemo da sprečimo.

Butine
Gojenje u predelu butina, kukova i zadnjice uzrokovano je disbalansom hormona. Ukoliko je vaš nivo estrogena van ravnoteže, možete da budete skloni gojenju u ovim delovima tela. Uradite test hormona kako biste otkrili o čemu se radi, posebno ako ste u godinama kada ste spremni na trudnoću ili blizu menopauze. Li savetuje da ishranu obogatite avokadom, brokolijem i lososom kako biste održavali težinu u ravnoteži.

Stomak
Velika količina ugljenih hidrata i šećera vodi do gomilanja kilograma na stomaku. Posebno je važno obratiti pažnju na nivo kortizola jer je on važan kada je reč o ravnom stomaku jer veća količina kortizola dovodi do gojenja u ovoj regiji. Koristan je za borbu protiv stresa i regulaciju krvnog pritiska , a važno je umereno jesti tamno zeleno lisnato povrće i semenke nara. Može da se smanji i vežbama disanjem, jogom i meditacijom.

Ruke
Gomilanje sala na rukama je prirodno i ide sa starenjem. Ono što je Li pomoglo da se izbori sa salom na ovom mestu jeste snažna masaža ove regije tokom tuširanja.

Leđa
Previše kalorija dovodi do gomilanja masnoće na leđima posebno ukoliko jedete masnu i prženu hranu. Hrana siromašna laganim proteinima dovodi do gojenja u predelu leđa.

Potkolenice i zglobovi
Trudnoća i zadržavanje vode uzrokuje neobično gomilanje masti u predelu potkolenica i zglobova. Ukoliko niste trudni, savetuje da smanjite unos soli i posavetujete sa lekarom ukoliko ovo stanje potraje.
zenskikutak.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain