10 razloga da posjetite Pariz


Pariz je grad o kojemu se mašta, kojega se uvijek potajno priželjkuje. On je toliko fascinantan da sve što nosi makar djelić njegove energije ostavlja snažan dojam. Filmovi, priče, glazba s prizvukom Pariza, sve je toliko profinjeno i obavijeno veom elegancije da uopće ne čudi tolika posjećenost Pariza. Ko ne bi htio osjetiti duh ovoga grada na svojoj koži i uživo upoznati sve te dojmljive građevine, upoznati se s pariškom umjetnošću, hranom i inspiracijom koja se doslovno može pokupiti na ulici.

Grad svjetla i romantike, metropola koja u sebi krije toliko različitosti, ali ne odstupa od svog preoznatljivog stila na samom je vrhu wish liste zaljubljenika u putovanja. Čak i oni koji ne vole putovati, Pariz doživljavaju kao poseban začin koji pod svaku cijenu vrijedi okusiti. Dok su stanovnici ovoga grada ponosni što su dio njega, a iako to izgovaraju glasno, svjesni su da žive u jednom od najmagičnijih gradova na svijetu.

Pa zašto posjetiti Pariz? Evo tek deset razloga za uvjeravanje skeptika.

NAJDELIKATNIJA UMJETNOST KOJU ČOVJEK MOŽE STVORITI
Postoji mnogo razloga za posjetiti Pariz, ali jedan od njih mora biti umjetnost. Zahvaljujući savjesnim kraljevima i predsjednicima, Pariz ima vrlo impresivnu zbirku umjetnosti, kako klasične, tako  i moderne. Musée du Louvre nosi titulu najvećeg muzeja na svijetu. I uistinu je ogromna veličanstvenost Louvrea, a njegov šarm je neodoljiv. No, Pariz se može pohvaliti i s još jednim nevjerojatnim muzejom –  Musée d’Orsay. On se nalzi preko rijeke i kao da nudi protuotrov sa svojom prekrasnom zbirkom impresionista.

Centar Pompidou umjetničko je djelo iznutra i izvana, a samo još jedan muzej na svijetu u New Yorku, MoMA koji posjeduje po važnosti sličnu zbirke moderne umjetnosti. Šokantno i inovativno u svojoj koncepciji, sada je utočište ljubitelja umjetnosti. Ako to nije dovoljno, Musée du Quai Branly (afrička i azijska umjetnost), Musée de l’Orangerie (mnogi Monetovi radovi) i Musée Rodin trebali bi zadovoljiti vašu umjetničku stranu.

EIFFELOV TORANJ
Eiffelov toranj najpoznatiji je simbol Pariza koji nosi ime po svom dizajneru Gustaveu Eiffelu. Građen je dvije godine i svojevremeno je bio najviša građevina na svijetu,  do 1930-ih, kad je izgrađena Chryslerova zgrada u New Yorku, ali je i danas najviša građevina u Parizu. Prva i druga razina dostupne su liftom i stubama, dok je treća dostupna samo liftom. Kada dođete na vrh, pogled na grad je veličanstven, a ako želite, možete se osvježiti pićem ili pojesti nešto u tamošnjim restaurantima – Les Buffets, Altitude 95 i Le Jules Verne. Izdvojite minimalno 2 sata kako biste se upoznali s čarim ovog tornja.

GASTRONOMIJA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA
Za Francuze hrana nije samo nužnost života, to je radost da se kuša tri puta dnevno. Pripremanje hrane i kušanje sastavni su dio francuske svakodnevice.  Međunarodno poznati kuhari i restorani sa stilom – Michelin cijenjena su pariška institucija, uvijek možete jesti izvrsnu kuhinju, bilo klasičnu ili avanturističnu.

U Parizu je sasvim uobičajeno započeti dan s toplim kruhom koji se topi u ustima, obogaćen slatkim, voćnim pekmezom, a potom se dodatno počastiti s pravom francuskom kavom na sunčanoj terasi kafića.

Od visoke kuhinje u Eiffelovom tornju do skromnog monsieura u tradicionalnom pariškom bistrou do hladnog međunarodnog karaktera 13. arondismana, Pariz je grad koji pršti okusima. Iz nekog razloga kroasani nigdje na svijetu nisu toliko ukusni kao u Parizu.

Ovo je grad u kojem vino nije luksuz, to je nužnost. A francuska vina uistinu su zaslužila reputaciju koju imaju jer su savršena.

DISNEYLAND KOJI ĆE VAS VRATITI U DJETINJSTVO
Na 2 000 hektara prostire se ova bajka koju možete doživjeti punim plućima u društvu omiljenih Diseyevih junaka. Ovo ne samo da je mjesto koje privlači djecu i obožavatelje likova iz crtanih filmova, ovdje se odrasli tako dobro zabavaljaju da je uistinu teško otići i nastaviti s putovanjem dalje.

U sklopu ovog impozantnog kompleksa sagrađeno je 6 hotela i jedan ranč nekoliko kilometara od parka.

Ove atrakcije ne prestaju oduševljavati još od 1992., a iz godine u godinu nudi se još novih i zanimljivih sadržaja.

Svi uživaju u  visokoj tehnologiji i mašti iza atrakcija poput Pirata s Kariba i Kuće strave.

ROCK FESTIVAL ZA JOŠ ZABAVNIJI DOŽIVLJAJ PARIZA
Gradski godišnji rock festival – Rock en Seine – odvija se u Domaine National de Saint-Cloud, u zapadnom dijelu grada. Velika palača koja je nekada stajala ovdje nestala je, odnosno uništena je tijekom Francusko – pruskog rata, a ostali su prekrasni vrtovi s fontanama, kipovima i stazama punim stabala. Također je znatno civiliziraniji od prosječnog festivala – besplatni tuševi za sve, uz kafu i kroasane za doručak.

MOULIN ROUGE
Moulin Rouge je slavno cabaret – kazalište posebno upečatljivo po crvenoj vjetrenjači iznad kazališnog krova na Boulevard de Clichy u četvrti Pigalle. Prvi put je otvorio svoja vrata u 1889. kao glazbena dvorana.

U ranim danima glazbena dvorana je imala imidž mjesta na kojemu vulgarni muškarci zure u žene lakog morala, ali kako je vrijeme prolazilo stekao je reputaciju ekskluzivne, pariške ekstravagance. Novi imidž je privukao profinjeniju klijentelu koja je dolazila uživati ​​u Can-Can plesnim izvedbama..

Ovdje više od 100 izvođača sudjeluje u showu svake večeri ukrašeni perjem i šljokicama.

VERSAILLES
Jedan od najljepših dvoraca na svijetu mjestu je koje se nikako ne propušta kada posjetite Pariz. Royal Opera, Grand Canal, Chateau de Versailles, hram ljubavi itd. Nebrojeno je stvari koje možete vidjeti i iskusiti u Versaillesu. Ovo fascinantno mjesto stoljećima je predstavljalo inspiraciju aristokratima iz cijele Europe pa je upravo Versailles od svih građevina na svijetu imao najveći utjecaj na arhitekturu i dizajn.
tijekom vladavine Luja-Filipa, bio pretvoren u Nacionalni muzej historije Francuske. Godine 1979. uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, što je bila još jedna potvrda njegovog značaja na svjetskoj razini. Dvorac Versailles i raskošni vrtovi koji se protežu oko njega privlači tisuće gostiju svakoga dana.

KATEDRALA NOTRE DAME
Riječ je o katedrali koja je najposećenija sakralna građevina u Francuskoj. Katedrala Notre Dame zapravo je remek – djelo gotičke umjetnosti s kojom počinje razvoj francuske klasične gotike. Na njoj se nalaze najbolje sačuvani ranogotički dijelovi u kombinaciji s kasno-gotičkim, kao i prigodne skulpture i najslavniji vitraji na svijetu. Katedrala je 1979. godine upisana na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi.

BUTTES CHAUMONT PARK
Pariz je poznat i po divnim parkovima, a Buttes Chaumont park jedan je od najljepših, najromantičnijih i najraskošnijih. Tu ćete naići čak i na špilju s lažnim stalagtitima, jezero, mostove, vodopad, divovske cedrove i nevjerojatne palme.

NAJLJEPŠE TRŽNICE S VINTAGE STVARIMA
Posebno mjesto zauzimaju Marché aux Puces de St-Ouen i Marché aux puces de la Porte de Vanves, gdje možete kupiti lijepu starinsku čipku, stare vezene stolnjake, ručno puhano staklo ili uljne slike koje je možda načinio neki stari francuski učitelj. Ove će vas tržnice lansirati u prošlost na tako lijep način.
 zene.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain