6 znakova rane menopauzue


Ako ste u 30-ima ili ranim 40-ima i kasni vam menstruacija, onda vam prvo napamet zasigurno pada samo jedna stvar – trudnoća. Jedan od mogućih uzroka koje zasigurno nećete uzeti u obzir je rana menopauza.

Većina žena suočava se s ulaskom u klimakterij u dobi između 40 i 58 godina. Ipak, 1 posto žena doživjet će preuranjenu menopauzu koja se javlja u ranim 40-ima.

Jedina razlika između prerane, rane i standardne menopauze je vrijeme. Ukoliko cijelu godinu niste imali menstruaciju bez nekog drugog razloga, a u 40-ima ste, onda je vrlo vjerojatno da ulazite u klimakterij. Izostanak menstruacije mogu izazvati i rak dojke, trudnoća te hipertireoza pa svakako treba isključiti sve ostale razloge i stanja zbog kojih bi eventualno mjesečnica mogla izostati.

Iako je menopazua prirodno stanje s kojim će se, prije ili kasnije, suočiti svaka žena, ako se dogodi ranije nego je uobičajeno, može izazvati određene posljedice. Osim neugodnih simptoma, to je ujedno i znak da nećete moći imati djecu na prirodan način, a možda ste planirali.Što bi sve žene mlađe od 45 godina trebale znati o ranoj menopauzi, doznajte u nastavku.

Iako liječnici nemaju jednostavno objašnjenje za to što uzrokuje ranu menopauzu, postoje dva velika indikatora a to su genetika i određene abnormalnosti u strukturi kromosoma.

Primjerice, ako je vaša majka imala ranu menopauzu, onda je vrlo vjerojatno da ista situacija čeka i vas.

Drugi indikator naziva se sindrom fragilnog X kromosoma i on uzrokuje intelektualni invaliditet kod djece, a često se kod žena provode testovi koji utvrđuju postoji li taj sindrom. Kod rane menopauze, jajnici prestaju proizvoditi estrogen.

Ipak, čak i ako postoje genetske predispozicije ili je test za krhki X sindrom pozitivan, ranu je menopauzu teško dijagnosticirati. Da bi se doista dokazala rana menopauza, žena mora proći određene testove koji analiziraju razinu hormona a oni su podložni velikim oscilacijama pa se ti testovi teško provode i često nisu vjerodostojni.

Koji su simptome rane menopauze?

Simptomi kod menopauze, bez obzira je li preuranjena ili standardna, su uglavnom isti:
·         pojačano znojenje noću
·         suhoća rodnice
·         nagle promjene raspoloženja
·         valovi vrućine
·         nesanica
·         razdražljivost
Najveća je razlika u tome što su ovi simptomi kod rane menopauze najčešće znatno intenzivniji nego kod ''redovitog'' klimakterija, a to je uzrokovano razinom hormona.

Kako se nositi s ranom menopauzom?
Ako imate simptome rane menopauze prije 45. godine, važno je zatražiti liječničku pomoć i savjete kako biste si osigurati tretman i terapiju koji će vam pomoći da se što lakše nosite s tim simptomima. 

Suočite li se s ranom menopauzom, a još uvijek želite imati djecu, i dalje postoji mogućnost za trudnoću, ali zbog toga se trebate što prije obratiti liječniku. 

Također, određene promjene u životnom stilu mogu vam pomoći da to razdoblje bude malo lakše i podnošljivije. Izbjegavajte hranu i pića koja vam uzrokuje vrućinu, kao što su crveno vino, kofein ili jako začinjena hrana. Možete se posavjetovati s liječnikom o uzimanju određenih suplemenata s kalcijem koji će zaštititi vaše kosti, a možete razmotriti i o uzimanje hormonske terapije koja također pomaže u ublažavanju određenih simptoma te smanjuje rizik od bolesti kao što su osteoporoza, demencija i srčane bolesti.

Dakle, suočavanje s ranom menopauzom je teško i može negativno utjecati na zdravlje žene, kao i na njezino mentalno stanje, no postoje načini koji mogu uvelike olakšati to stanje te ublažiti simptome koje klimakterij izaziva. Najvažnija stvar je ohrabriti žene da se ne srame govoriti o tome i da zatraže liječničku pomoć ako im je ona potrebna.
zene.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain