Često ste gladni? Imamo odgovor zašto je to tako!


Svejedno da je li reč o burgeru, salati s prelivom ili tanjiru testenine: da li ste ikada bila opet gladni sat vremena nakon jela? Prema članku objavljenom u „Journal of Clinical Investigation“, moguće je da za to nije kriv ni vaš metabolizam i njegovi hirovi, ni vrsta hrane koju jedete, ni oni dani u mesecu niti proždrljivost... već jedan tako svakodnevan začin da na njega ni ne obraćate previše pažnje.

Niti na to koliko ga zapravo zaista unosite tokom dana. Reč je naravno o soli. Naučnici su otkrili da jelo bogato solju podstiče apetit i smanjuje žeđ – da, dobro ste pročitali! Osjećaj žeđi se nakon jela poveća, ali se posle nekog vremena smanji – zbog soli! Taj efekt nastaje već 24 minute nakon slanog jela. Ako neko stalno konzumira hranu bogatu solju, „uskladišti“ će više vode u telu, ali će uopšteno biti manje žedan i unositi manje tečnosti, pokazali su rezultati istraživanja. A gde se najbolje vidi višak soli u telu? Na stomaku! 

Šta onda rade ljudi koji jedu jako slanu hranu? Jedu još više! Naučnici i pretpostavljaju da je to zato jer im treba više energije kako bi podhranili vodu u telu. Zato osećaju glad već sat vremena nakon jela.
cosmopolitan.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain