Dragulj Uzbekisatana - Samarkand


Samarkand je osnovan oko 700. godine pre nove ere i nalazi se u dolini reke Zeravšan, na severoistoku Uzbekistana.

Pod vladavinom Abasida, u njemu je osnovana prva fabrika papira u islamskom svetu, a bio je poznat i kao središnja tačka na Putu svile. Godine 1220. zamalo je uništen od strane Džingis-kana, a za vreme Tamerlanovog unuka Ulug-bega doživeo je veliki procvat.

Naime, tada je stvorena visoka škola koja je okupljala najbolje astronome i matematičare, kao i nadaleko čuvena opservatorija koja datira iz 1420. godine. Ostale znamenitosti ovog drevnog grada su brojne.

Njegovo srce bio je i ostao Registan, javni trg na kojem su se ljudi okupljali kako bi prisustvovali slavljima, čuli kraljevske proklamacije, a tu su se vršila i javna pogubljenja. Poznat je i po velikom broju džamija, od kojih je bitno pomenuti onu nazvanu po Tamerlanovoj ženi Bibi-Hanum, koja ju je prema legendi i izgradila.

Predstavlja najvišu građevinu Samarkanda i srušena je u zemljotresu 1897. godine, nakon čega je rekonstruisana, a pored nje, u bisere ovog mesta spada i Šah-e Zinda (Živi kralj), mauzolejski kompleks osnovan u 15. veku kao grobnica Muhamedovog rođaka Kusam ibn Abasa.

Kao grad, Samarkand je jako konzervativan i u njemu postoji tek nekoliko klubova i barova, dok je sa druge strane broj hotela, kafića i restorana prilično veliki. Od 2001. godine nalazi se na Uneskovom spisku svetske kulturne baštine i u njemu živi 504.423 ljudi.
pressserbia.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain