Kajenska papika: Potiče cirkulaciju, regenerira krvne stanice, snižava kolesterol...


Istina je. Kajenska paprika jedna je od najzdravijih paprika na svijetu. Kažu da potiče cirkulaciju, regenerira krvne stanice, snižava kolesterol, stimulira rad jetre, potiče izlučivanje toksina iz krvi i općenito povoljno utječe na zdravlje srca. A uza sve to, dodala bih, djeluje i kao repelent, odnosno odbija štetne kukce, pa je i s te strane korisna vrtna biljka. Zbog svega toga i ja u svom vrtu već godinama uzgajam kajensku papriku, koji mnogi obično nazivaju jednostavno čili, zbog specifičnog ljutog okusa koji potječe od kapsaicina. Iako čili papričica ima svakojakih, neke su blaže od kajenske, a neke ljuće, kajenska se nekako nametnula kao klasika, pa čak postala i svojevrsni sinonim za čili.

OSOBINE
Većina čili papričica, pa tako i kajenska, stvaraju tijekom rasta male, kompaktne grmove, ne više od 40-ak cm. Ovih dana ti su maleni grmovi posebno atraktivni jer nose mnoštvo intenzivno crvenih plodova. Njihov oblik, karakterističan za sortu cayenne, prepoznat ćemo po duguljastim crvenim plodovima nalik minijaturnim rog paprikama. No da ne bi bilo zabune, obične (slatke) paprike ne sadrže kapsaicin pa, ako nismo sigurni, uvijek možemo napraviti provjeru i kušati ih. Osobno to ne bih nikako preporučila djeci ili osjetljivim osobama jer bi im iskustvo moglo biti vrlo neugodno. Jednako je važno znati da nakon baratanja s bilo kojom sortom čili papričice (posebno ako je otvaramo) nikako i nikada ne smijemo doticati oči. Meni se to dogodilo jednom slučajno. Vjerujte mi, plakala sam od muke gotovo sat vremena!

UZGOJ
Uzgoj čili papričica, pa tako i kajenske, nije nimalo kompliciran. Ako znate uzgojiti obične paprike, znat ćete uzgojiti i čili papričice. Upravo zato nije mi baš jasno zašto na tržištu postižu tako visoku cijenu (5 kn za jedan plod) kada s vrtlarskog stajališta ni po čemu nisu posebne. Možda će netko reći da je problem nabaviti sjeme? No ni to nije točno jer, ako vam se baš sviđa neka papričica, možete jednostavno kupiti jedan suhi plod, iz njega izvaditi sjemenke i uzgojiti vlastite biljke. Pri tome ipak treba naglasiti da od njih ne treba uvijek očekivati stopostotnu klijavost, ali za vrtlare koji sade za svoje potrebe to ionako nije važno. Uostalom, na taj ih način uzgajam i ja.

BERBA
Tek kada kajenska paprika pocrveni, spremna je za berbu. Njezina peteljka u tom trenutku treba biti zelena i čvrsta jer će to kasnije biti važno kod sušenja. Zbog toga treba paziti da prilikom berbe na počupate peteljke jer ih inače nećete moći nanizati u vijenac. U tu svrhu dovoljan je nešto čvršći konac ili tanki konopac i igla. Papričice nižemo jednu na dugu bušeći najširi dio peteljke kako bismo napravili vijenac ili jednostavan niz. Na taj način plodovi se međusobno minimalno dotiču pa se zbog toga i odlično suše. Za ljubitelje ljutoga, crvene kajenske papričice nezaobilazan su dio kuhinjskog dekora. A za nas organske vrtlare, rekla bih, nezaobilazan dio povrtnjaka. Pazite samo da ih ne sadite u blizini slatkih paprika jer biste se zbog križanja lako mogli neugodno iznenaditi!
living.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain