Odgovarajući ritam muzike pomože pri vježbanju


Prema najnovijim istraživanjima, odgovarajući ritam i pesma oslobađaju vas od nelagodnosti i motivišu da date bukvalno sve od sebe. ,,Muzika je nešto nalik legalnom dopingu koji na efikasan način pojačava fizičke performanse“, kaže Kostas Karageorgis, doktor nauka i šef katedre za sport, zdravlje i vežbe na Univerzitetu Brunel u Londonu, kao i autor knjige Applying Music in Exercise and Sport. Aplikacije za preuzimanje pesama poput servisa Deezer mogu da učine da određene vežbe izgledaju 10% lakše (i pojačaju raspoloženje za 15 posto).

Možda je to razlog zašto su fitnes aplikacija nalik Aaptivu regrutovale stručnjake da naprave selekciju Notorious B.I.G. pesama za rutinski visoko intenzivni HIIT trening i Kesha muzički miks za set vožnje biciklom za više od sto hiljada korisnika. Najefektnija plej-lista organizovana je tako da pušta savršenu pesmu u odgovarajućem trenutku, pojačavajući tempo numere zajedno sa snagom pokreta“, kaže  Kloi Rejns, muzički direktor aplikacije Aaptiv. Naučite da napravite svoj zapaljivi miks… ili prosto prepišite naš.

1. Warm up
Muzički tempo meri se bitovima u minuti (bpm) i ključ je magičnog fitnes potencijala svake muzičke pesme. Brži bpm odvešće vas takoreći na ivicu srčanog udara, dok će vas sporiji lagano vratiti u normalu i smanjiti broj otkucaja u minuti. Na početku treninga, strimujte dve ili tri pesme gde je tempo u opsegu od 90 do 115 bpm, malo većem od prosečnog broja otkucaja srca u stanju mirovanja, kaže Karageorgis. ,,Prve minute treninga želećete da započnete zaraznom i optimističnom melodijom, takvom da vas diže iz mrtvih, ali i ne previše energičnom jer ste u fazi zagrevanja“, kaže Rejns.

2. Work out
Sledeći korak, povećajte takozvani muzički tempo i to u opsegu od 120 do 136. Fenomen po imenu vizuelno-motorna koordinacija je prirodan i utiče na telo da se pokreće u skladu sa ritmom i sinhronizuje pokrete sa muzikom, kaže Karageorgis. I kako muzika ubrzava puls, odnosno otkucaje srca, takođe utiče i na mozak koji se aktivira da radi u celosti. Ovo je deo treninga kada je vreme za podizanje atmosfere, motivaciju ili osvešćivanje tekstova neke od numera. ,,Kada trening dobije na intenzitetu“, kaže Mejra Karasko, instruktorka studija Box+Flow u Njujorku, „Pustim ’Boom Boom Boom (Let Me Hear You Say Wayo)’ i svi jednostavno odlepe.“

3. Cool down
Završni deo treninga provedite u hlađenju, usporavajući tempo na 90 bpm. Ubrzo ga smanjite na 70, odnosno na srčani ritam karakterističan za period odmora. „Na ovaj način prilagodićete pokrete muzici i sve ukupno pomoći telu da se opusti postepeno i završi sa treningom“, kaže Karageorgis.
cosmopolitan.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain