Pogledajte kako različite vrste kave utječu na vaše tijelo. Mogli bi ste iznenaditi...


Jednom davno pročitali smo da Hrvati godišnje potroše 10,6 milijuna kilograma kave. E, pa, sad je vrijeme da naučimo neke novosti o našem omiljenom piću...

Misliš da svi tipovi kave ostavljaju jednak trag na ljudskom tijelu? E, pa, varaš se. Najrecentnija znanstvena istraživanja pokazala su kako se učinci kave ipak razlikuju ovisno o vrsti i načinu pripreme. Pogledaj što smo sve istražile:

Instant kava
Instant kava tradicionalno se smatra najmanje kvalitetnom kavom, ali razvoj tehnologije definitivno umanjuje jaz između kvalitete instantice i obične kave. S obzirom na to da je ''slabija'', manje utječe na brzinu otkucaja srca. Mnogi vjeruju da je upravo zbog toga odlična supstitucija za klasičnu kavu kad je riječ o lakšim srčanim bolesnicima. Uz veću dozu vode ili mlijeka, mogla bi biti dovoljno lagana za njih.

Espresso
Espresso je crna i kratka kava. Užitak u njoj traje nešto kraće i mnogima je zapravo previše gorka i previše teška, ali ima i svoje prednosti. Espresso u koji nisu dodani šećeri i mlijeko zapravo pomaže mršavljenju na način da umanjuje osjećaj gladi te zadovoljava dnevnu potrebu za kavom bez dodatnih kalorija. Osim toga, ovako koncentrirana kava jako brzo će te razbuditi i pripremiti na novi dan.

Kava s mlijekom i bijela
Kada je riječ o mlijeku koje mnogi dodaju u svoju kavu, razvijaju se brojne diskusije. Godinama se mislilo da mlijeko poništava učinak antioksidansa iz kave. Ipak, u recentnim studijama pokazalo se da mlijeko niti malo ne utječe na antioksidanse koji štite naše pamćenje i zdravlje jetre. Što se mlijeka tiče - svejedno je. Ipak, izdašnije količine mlijeka ne preporučuju se osobama koje pokušavaju izgubiti kilograme. S druge strane, mlijeko se preporučuje svima koji pate od viška želučane kiseline. Mlijeko će neutralizirati kiselost kave i šanse da ti neće teško pasti na želudac su veće.

Turska kava
Originalna turska kava zapravo je jako slatka, ali turska kava kakvu pripremamo kod nas često je gorka i samim time - malo zdravija od samog originala. Turska kava dosta je jaka i intenzivno podiže razine energije, čini nas spremnima za dan. Kofein, među ostalim, pojačava brzinu i intenzitet disanja, omogućuje dopremu veće količine kisika u mišiće te smanjuje osjećaj umora. Ipak, treba računati na to da je osobama koje nisu naviknute na ovu vrstu kave potrebno neko vrijeme da se naviknu na nju, a mogle bi se, tvrde stručnjaci, u slučaju velike konzumacije mogle javiti i želučane tegobe.

Beskofeinska kava
Mnogi ljubitelji kave zaziru od bezkofeinske verzije jer misle da nema kofeina, ali istina je da ona u sebi ipak sadrži manju dozu kofeina. Ipak, doza je znatno manja nego od doze u običnoj kavi. Ova vrsta kave preporuča se oboljelima od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Osim toga, i mnogim se trudnicama (pogotovo onima koji pate od tlaka ili žgaravice) savjetuje prelazak na ovu vrstu kave. Brojni vjeruju da je riječ o ''zdravoj alternativi''.

Ipak, stručnjaci se slažu da se ipak najviše trebamo čuvati prezaslađenih kava s raznim dodacima poput šećera, krema ili različitih sirupa. Te kave u pravilu sadrže toliko kalorija da su u stanju debelo premašiti cijeli ručak u tri slijeda. 
miss7.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain