U ove hladne dane pripremite čaj od đumbira i kurkume


Čaj od đumbira i kurkume je jedan od najzdravijih čajeva jer u sebi sadrži 2 jaka sastojka: đumbir i kurkumu. Osim đumbira i kurkume potrebni su vam dodaci limuna, crnog papra i meda. Kombinacija ovih sastojaka pokriva široki raspon ljekovitog utjecaja na vaš organizam. Ovaj čaj možete koristiti za podizanje imuniteta, ublažavanje upala i infekcija, zaštitu od raka, zaštitu od bolesti srca i krvnih žila, poticanje probave te za održavanje dobrih moždanih funkcija. Ukratko, ovaj napitak dobro je popiti po šalicu svako jutro. Napitak je dobar i topao i rashlađen.

Gingerol u đumbiru i kurkumin u kurkumi imaju snažna protuupalna svojstva. Zato je najočitije djelovanje ovog čaja protuupalno! Ove tvari se smatraju prirodnim analgeticima. Crni papar sadrži piperin koji povećava bioraspoloživost kurkume, odnosno njenu apsorpciju u organizmu. Kurkumu je zato uvijek poželjno konzumirati s dodatkom crnog papra.

Đumbir snižava razinu loših kolesterola. Isto djelovanje ima i kurkumin. Đumbir potiče cirkulaciju, regulira krvni tlak i pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi. Đumbir i kurkuma smanjuju rizik srčanog udara i začepljenja krvnih žila.

Korijen đumbira smanjuje oksidativni stres te poboljšava funkcije mozga. Osim toga, potiče funkciju neurotransmitera koji omogućuju komunikaciju između moždanih stanica. U kombinaciji s kurkumom pridonosi zdravlju moždanih neurona te boljoj koncentraciji.

Đumbir i kurkuma danas slove kao veliki zaštitnici od mnogih vrsta tumora. Đumbir smanjuje rizik od različitih vrsta raka, a osobito je djelotvoran u prevenciji karcinoma gastrointestinalnog trakta. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, kurkumin sprečava mutacije stanica koje inače dovode do pojave tumora i raka.

Sastojci
·         1 litra vode
·         5 cm svježeg đumbira
·         1/2 žličice kurkume u prahu
·         5 - 6 kuglica crnog papra
·         1 limun
·         med (po želji)

Priprema
Vodu stavite kuhati, a đumbir nasjeckajte na komadiće.Kada voda proključa dodajte đumbir i kuglice papra. Kuhajte 5 minuta.Dodajte kurkumu i kuhajte još 2-3 minute.Pustite da odstoji, procijedite pa dodajte sok od limuna i med po želji.
prirodna.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain