Ulje noćurka idealna je pomoć kod hormonalnog disbalansa


Noćurak (lat. Oenothera biennis) prepoznatljiv je po svojim prekrasnim žutim cvjetovima, koji se noću otvaraju, a danju zatvaraju. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, no udomaćio se i u Europi.

Od ove biljke, čiji su listovi i korijen jestivi, radi se eterično ulje, koje se pokazalo kao odlična pomoć kod raznih ženskih tegoba.

Ulje noćurka dobiva se hladnim tiještenjem cvjetnog sjemena, a bogato je jako važnim omega-6 masnim kiselinama. Te esencijalne kiseline, među ostalim, služe kao gradivni blokovi staničnih membrana i kao otapalo za vitamine topive u mastima (vitamini A, D, E i K). 

Brojne su terapeutske dobrobiti ulja noćurka: djeluje protuupalno, ublažava kožne probleme poput akni, psorijaze i ekcema, smanjuje bolove vezane uz PMS te ublažava tegobe menopauze.

Kod primjene u ljekovite svrhe noćurak možete uzimati u tekućem obliku i kapsulama.

Dobrobiti ulja noćurka za žensko zdravlje

1. Ublažava PMS i tegobe menopauze
Zahvaljujući omega-6 masnim kiselinama kao što su linolenska i gama-linolenska kiselina, ulje noćurka uvelike pridonosi balansiranju hormona. Stoga nije nikakvo čudo što ga žene diljem svijeta koriste za tegobe uzrokovane PMS-om.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Lipids, korištenje ulja noćurka ublažava simptome predmenstrualnog sindroma, a to su:
·         preosjetljivost dojki
·         razdražljivost
·         pojava akni
·         zadržavanje vode
·         nadutost
·         tjeskoba i depresija
Primjena kod PMS-a: možete uzimati 1500 mg ulja noćurka u kapsulama na dan i to tako da počnete od prvog dana menstruacijskog ciklusa pa nastavite sve do ovulacije.

Studija provedena 2013. godine pokazala je da ulje noćurka olakšava tegobe menopauze. U istraživanju je sudjelovalo 56 žena u menopauzi (u dobi od 45 do 59 godina) od kojih su neke tijekom 6 tjedana uzimale 500 mg ulja noćurka u kapsulama, a druge su uzimale placebo.

Primijećeno je da su se kod onih žena koje su uzimale ulje noćurka znatno smanjili napadaji vrućine ili valunzi, što im je uvelike poboljšalo kvalitetu života.

Primjena kod valunga: dvaput dnevno uzimajte po 500 mg ulja noćurka u kapsulama. 

2. Čisti kožu od akni
Disbalans hormona kod mnogih tinejdžera i odraslih osoba dovodi i do pojave neugodnih akni. To osobito pogađa žene, koje tijekom menstruacijskog ciklusa i menopauze imaju učestale fluktuacije hormona.

Ulje noćurka problem akni ne rješava samo površinski nego i dubinski – djeluje na uzrok tako što uravnotežuje hormone. Stoga sve veći broj dermatologa uključuje upravo ovo ulje u tretmane liječenja akni.

Ovo ulje izvrsno čisti kožu od nečistoća neovisno o tome uzimate li ga oralno ili transdermalno. Ono pomaže i kod ekcema, psorijaze i atopijskog dermatitisa.

Primjena kod akni: možete uzimati 1 kapsulu ulja noćurka na dan ili ga pak nanositi izravno na kožu.

3. Smanjuje opadanje kose
Kad je riječ o stanju kose, hormoni tu igraju veliku ulogu kako kod žena tako i kod muškaraca. Ulje noćurka djeluje tako da ublažava suhoću tjemena te smanjuje upalne procese vlasišta, stoga ono može biti i dobra pomoć kod problema pojačanog opadanja kose.

Osim što ljekovito djeluje na vlasište, ulje noćurka potiče rast kose te poboljšava njezinu gustoću.

Primjena: ulje noćurka možete kao hranjivu masku nanijeti direktno na vlasište i na kosu. Ostavite da djeluje barem pola sata pa isperite.

4. Pomaže kod artritisa i osteoporoze
Jedna je studija pokazala da uzimanje ulja noćurka može uvelike pomoći kod reumatoidnog artritisa. U istraživanju koje je proveo Arthritis Research UK sudjelovalo je 94 ljudi, koji su koristili ovo ulje. Njih čak 94 posto primijetilo je znatna poboljšanja kad je riječ o ublažavanju bolova i ukočenosti u zglobovima.

Planirate li početi uzimati ulje noćurka kao pomoć kod ublažavanja artritisa, poboljšanje možete očekivati u roku od jednog do tri mjeseca. 

Također, ovo ulje može ublažiti tegobe osteoporoze - ono smanjuje poroznost kostiju i povećava njihovu gustoću. Za najbolji učinak, ulje noćurka uzimajte u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama i kalcijem.

Primjena kod artritisa i osteoporoze: možete uzimati na dan 500 mg ulja noćurka u kapsulama. 

5. Poboljšava plodnost
Ulje noćurka dobra je pomoć i kod problema s plodnošću jer njegove masne kiseline povećavaju stvaranje cervikalne sluzi kod žena. Kod manjka cervikalne sluzi spermiji se puno teže kreću i samo začeće je otežano. 

Primjena: kod problema s plodnošću možete uzimati po 500 mg ulja triput na dan. No, ako nakon nekog vremena ne vidite pomake nabolje, udvostručite dozu.

Napomena: ulje noćurka čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu jer se relativno brzo kvari.

Osobe koje imaju epilepsiju ne bi smjele uzimati ulje noćurka, a ne preporučuje se ni osobama koje uzimaju lijekove za depresiju i antikoagulanse.
alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain