Kako pomoći suvoj koži tokom zime


Ovlaživači zraka u prostoru, pravilna njega, ali i adekvatna prehrana mogu i te kako pomoći.

Što još sve možete sami napraviti? Evo nekoliko savjeta dermatologa.

1. Kupanje i njega kože
Vruća voda isušuje kožu. Za umivanje, tuširanje, kupanje i pranje ruku preporučuje se koristiti uvijek toplu vodu. Kod kupanja u kadi preporučuje se korištenje uljnih kupki. Za one koji se tuširaju preporučuje se koristiti krem-sapune i sindete koji sadrže ureu, pantenol, glicerin, petrolatum.

Vrlo je važno odmah nakon kupanja u poluvlažnu kožu kružno utrljati emolijent. Emolijent je sredstvo koje je mekano i lako se upija u kožu.

2. Ovlaživači zraka
Tijekom zimskih mjeseci, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača zraka ili postavljanjem vlažnih ručnika preko radijatora.3. Njega lica
Djelovanjem hladnog zraka i vjetra s jedne strane i suhog zraka u grijanim prostorima s druge strane, koža lica postaje beživotna i suha. Zimska njega suhe kože lica temelji se na primjeni masnijih krema koje sadrže linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline.

4. Ne zaboravite na njegu usana
Usne zahtijevaju posebnu njegu jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. Ujedno, usne zadržavaju manje vlage. Djelovanjem vjetra i hladnog zraka dolazi do pojave ispucalih usana. Nesvjesna reakcija na ispucale usne najčešće je oblizivanje.

Oblizivanjem usnice nećete ovlažiti;suprotno, dodatno ćete ih isušiti. U svakodnevnoj njezi ispucalih usana preporučuju se jednostavni balzami. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E – sastojci su koji jako dobro i učinkovito vlaže usne.

5. Ne zaboravite dodatno njegovati dlanove i tabane
Dlanovi i tabani mogu zimi postati izrazito suhi. Kako bi hidracija bila što bolja nakon utrljavanja kreme za njegu suhe kože, preporučuje se prije spavanja na ruke navući PVC rukavice, odnosno navući pamučne čarape za stopala. Prije izlaska van ne zaboravite na ruke navući zimske rukavice.
ordinacija.vecernji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain