Na trening ne idite gladni... Izbjegavajte i proteinske pločice te smoothije!


Sigurno već znate da bez obroka ne biste trebali ići u teretanu ili na trening, ali isto tako morate znati da postoji hrana koju ne biste trebali konzumirati jer umanjuje vašu učinkovitost tokom treninga.

Ovih sedam namirnica trebate preskočiti prije treninga i ostaviti ih za nešto kasnije.

Proteinske pločice
Iako vam se može činiti da je ovo savršen doručak kada krećete na trening trebate znati da sve proteinske pločice nemaju jednake nutritivne vrijednosti. Zbog toga trebate provjeriti sastojke jer neke od njih mogu sadržavati jako puno šećera.

Povrće s velikom koncentracijom vlakana
Vaše tijelo treba vlakna ali ne prije treninga. Povrće poput brokule, prokulica ili karfiola može biti teško probavljivo i vježbanje može učiniti neugodnim.

Konzumirajte neko lakše probavljivo povrće poput skuhanih šparoga ili krompira.

Masna hrana
Iako sve masti nisu loše za vas i vaše tijelo, hrana koja sadrži veliku količinu masnoće može biti loša ideja ako želite biti aktivni. Crveno meso čini da vaše tijelo teže pretvara masnoću u energiju pa vas to može umoriti prije nego počnete da vježbate.

Jogurt
Želite li konzumirati jogurt morate pažljivo pročitati sastojke. Određene marke mogu biti bogate šećerima i mastima koje uopće nisu dobre za vaš trening. Ako inače teško probavljate mlijeko konzumacija pred vježbanje može samo pogoršati situaciju.

Smoothiji
Iako se vjeruje da konzumacijom smoothija istovremeno hidrirate organizam i dobijate hranjive sastojke, u praksi oni i nisu toliko idealna zamjena za obrok. Neki su prepuni šećera i dat će vam samo kratkotrajnu energiju. Ovisno od toga šta ima u smoothieju jedan može sadržavati čak 800 kalorija.

Laneno sjeme
Laneno sjeme ima sve moguće potencijalne zdravstvene koristi a neki ljudi ga koriste kako bi olakšali zatvor i snizili razinu holesterola. Međutim, laneno sjeme sadrži puno vlakana i masnih kiselina koje nisu dobre prije treninga. Dakle, kada ga dodajete u svoju prehranu obratite pažnju kada to radite.

Brza hrana
Masnoća i šećer koja se nalazi u brzoj hrani spriječit će vas da maksimalno iskoristite svoj trening.

Nikada ne vježbajte gladni
Iako mnogo stvari nije idealno za grickanje prije vježbanja vaše tijelo jednostavno treba hranu koja djeluje kao gorivo koje vas čini jačim i otpornijim.

Stručnjaci savjetuju da prije i poslije vježbanja imate užinu koja će se sastojati od ugljikohidrata i proteina. Na taj način vaše će tijelo biti spremno za izgradnju i popravak mišića.

Možete jesti banane, maslac od kikirikija s krekerima, pregršt oraha i grožđica te tvrdo kuhana jaja.
klix.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain