Nepravedno zapostavljeni načini za jačanje imuniteta


Dobro su ti poznati stari narodni lekovi, ali želiš osvežiti ili proširiti svoju uobičajenu listu saveznika u zimskoj borbi protiv virusa? Predlažemo da probaš s ovim namirnicama

Kad je zdravlje u pitanju, u ovo nam je doba godine prioritet jačanje imuniteta kako bismo postali otporni na viruse koji nas vrebaju u mnogim svakodnevnim prilikama, od radnog mesta do javnog prevoza. Iz saveta mama i baka svi smo naučili da zimi zato moramo piti puno čaja od šipka s medom, jesti kiselo zelje, kao i ubaciti beli luk gde god se on može uklopiti. No lista namirnica koje nam u jačanju imuniteta mogu pomoći zapravo je mnogo duža. Među svim dobro poznatim namirnicama za tu su svrhu itekako korisni i ovi zaboravljeni asovi.

Jogurti i probiotici
Bakterija koje obitavaju u našem probavnom traktu čak je 10 puta više nego svih ćelija u našem organizmu, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje. Sve te bakterije, dobre i loše, čine intestinalnu floru, koju mnogi stručnjaci, smatraju najvažnijom u kreiranju imunološkog odgovora našeg organizma na stres. Drugim rečima, kad organizam doživi stres kao što su bakterijska infekcija ili povreda, ove bakterije to će prve doznati, dati telu signal (recimo u obliku upale) i imunološki sistem krenuće s otporom. Najvažnije su pritom, kao što svi znamo, takozvane dobre bakterije. Njihov potencijal drastično mogu osnažiti probiotici Lactobacillus i Bifidobacterium koji se nalaze u jogurtu. Jogurt je svestrana namirnica, u mnoge se obroke može uklopiti, samo je važno da se koristi obična, a ne zašećerena varijanta (kupovni voćni jogurti). Jogurt je idealan sastojak za smootie, a dobro se povezuje s voćem, zobenom kašom i žitaricama za zdrav doručak. Ako želiš nešto egzotičnije, dodaj mu začine i lekovito bilje te ćeš dobiti zdrav umak za krekere i čips. Može ti poslužiti i kao baza kremastog umaka za tjesteninu umesto manje zdravog vrhnja za kuvanje.

Đumbir
Tradicionalna kineska lekovita biljka poznata je i dostupna i kod nas. Ne samo da pomaže u regulisanju imunološkog sistema nego i inhibira razvoj tumora. Iz Medicinskog centra Sveučilišta Maryland navode da je đumbir koristan u ublažavanju prehlade, bolesti putovanja te kod simptoma sličnih gripa. Takođe može smanjiti holesterol u krvi, održavati nivo šećera u krvi i smanjiti bol u zglobovima. Ne samo da reguliše imunološki sistem već takođe može inhibirati rast tumora i ublažiti stanični stres. Uz to deluje na smanjenje holesterola u krvi, održava nivo šećera u krvi i smanjuje bol u zglobovima. Uz dodatak limuna i meda najviše se konzumira kao čaj, ali može se dodati umacima i prelivima za salate i tako ih učiniti aromatičnima.

Aloe vera
Biljka dobro poznata kod nas zahvaljujući mediteranskom delu naše domovine ne iscrpljuje svoja lekovita svojstva tokom leta kad nam njen gel ublažava opekline i nadraženost kože. Učinkovita je tokom cele godine za podizanje imuniteta, i to unutrašnjom primenom, odnosno u obliku soka, čaja ili aromatizovane vode. Dobro se slaže s brusnicom i limunom. Ako sama želiš napraviti aromatiziranu vodu s aloe verom, evo recepta koji donosi Anthony William u svojoj knjizi Zdrava štitnjača. Za jednu čašu trebaju ti komad lista aloe vere dužine 5 centimetara i 2 šoljice vode. Kašikom prikupi gel koji se nalazi u unutrašnjem delu svežeg lista i stavi ga u blender zajedno s vodom. Miksaj 10 do 20 sekundi sve dok se sastojci dobro ne povežu. Za najbolje rezultate napitak popij odmah, na prazan želudac. Pri odabiru biljke važan je certifikat organske proizvodnje jer ova biljka vodu apsorbuje iz svoje okoline. Dobro je znati i da najcenjenija aloe vera dolazi iz teksaške doline Rio Grande, a poznata je pod nazivom Lily of the Desert (aloe vera pripada porodici ljiljana).

Kurkuma
Začin koji mešavini curry daje prepoznatljivu žutu boju zaštitni je simbol indijske kuhinje. Motiv da se navikneš na njegov specifičan okus može ti biti brojnost zdravstvenih dobiti što ih nudi. Između ostalog, deluje protuupalno, smanjuje razinu holesterola, ima antikancerogena svojstva, a pomaže čak i kod depresije. Kad govorimo o imunitetu, važno je naglasiti da njen aktivni sastojak kurkumin čak i u malim dozama može zaustaviti rast loših bakterija i tako omogućiti onima dobrim da reaguju kad to bude potrebno. Za korištenje ovog začina ne moraš kuvati egzotična indijska jela jer on odlično ide i uz naša domaća: variva od leće i graha, rižu, perad i povrće. Ljubitelji njenog ukusa kurkumu koriste i u obliku napitka.

Bademi
Jedan od omiljenih sastojaka kolača dobro čini tvojoj probavi jer je odličan izvor vitamina E koji je ključan za mnoge enzime imunološkog sistema. Taj je vitamin u grupi onih koji su topivi u mastima, tj. trebaju masti da bi se uopšte apsorbovali. Bademi sadrže i taj važan vitamin i dobre masti i stoga su dobri za imunitet. Pola šoljice badema, što je otprilike 45 komada, zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom E. Zanimljivo je da bademi pripadaju istoj porodici kao i breskve, što postaje samorazumljivo kad vidiš nezreo plod.
zenskikutak.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain