Amsterdam: Venecija sjeverne Europe


Jedna od najšarmantnijih europskih destinacija…

Ako vas put nanese u Nizozemsku, točnije u glavni grad Amsterdam poznat po kanalima na kojima su se smjestile brojne stare građanske kuće, biciklima koje su glavno prijevozno sredstvo žitelja ovog šarmantnog grada te brojnim coffee shopovima, u nastavku pročitajte naše savjete koji će vam pomoći da se lakše odlučite što točno vidjeti, gdje odsjesti i koju sve hranu isprobati…

Public House of Art

Public House of Art ima jasnu poruku – We are not a f*cking gallery! Ovo mjesto predstavlja suprotnost tradicionalnoj umjetnosti nepotrebne ekskluzivnosti i izazovnih cijena. Cilj mu je da umjetnost bude svakome dostupna, da si je može priuštiti i onaj tko živi u dvorcu i onaj u garsonijeri. Ovo mjesto će vas očarati – fantastični printevi i instalacije, zabavne poruke i veselo uređen prostor – bit će vam žao otići iz njega. Fotografije se mogu kupiti po prihvatljivim cijenama u četiri kategorije, a svaka je ograničena na 30 primjeraka.

Petit gâteau

Izazivam vas da pokušate odabrati samo jednu mini pitu! Ne samo da izgledaju božanstveno – takvog su i okusa: s jagodama, malinama, karamelom, s okusom kave, čokolade i naranče… izbor je fantastičan. Kušala sam ih u Foodhallenu, no postoji još nekoliko lokacija u Amsterdamu. Osim pita, možete probati makrone, kolačiće madeleine i eklere koje priprema francuska slastičarka, koristeći pritom najkvalitetnije sastojke.

Hotel Generator AmsterdamGenerator Amsterdam nalazi se na istočnoj strani grada, s pogledom na prekrasni Oosterpark. Hostel je smješten u zgradi bivšeg sveučilišta koja može primiti 564 gosta u 168 dvokrevetnih i četverokrevetnih soba. U sklopu Generatora nalazi se i jedan luksuzni apartman za 6 gostiju, s izuzetnim pogledom i vlastitom kuhinjom. Zajedničke prostorije su prostrane i ugodne, s kreativno dizajniranim detaljima, kao što je stakleno dizalo. Prostorije starog sveučilišta izvrsno su iskorištene za potrebe hostela; bivša predavaonica pretvorena je u chill-out lounge i bar, stara knjižnica sada je soba za privatna događanja i relaksaciju, a originalna kotlovnica preuređena je u tajni noćni bar.

Happyhappyjoyjoy

Fantastična hrana, bogatstvo okusa, eksplozija boja, hektična atmosfera, sve što je tipično za azijske gradove, doživjet ćete na dvije lokacije u Amsterdamu. Otvorena kuhinja koja daje uvid u užurbanost kuhanja, a od mirisa i zvukova začas ćete ogladnjeti. Kod naručivanja hrane preporuča se odabrati nekoliko manjih jela, veličine klasičnog obroka, pripremljenih pod utjecajem tajlandske, malezijske, vijetnamske, indonezijske i kineske kuhinje, što je odlično jer ćete imati priliku probati od svega pomalo i međusobno dijeliti. Na kraju kušajte neki od odličnih čajeva ili zalijte obrok azijskim pivom.

Van Gogh Museum

Amsterdam ima mnogo muzeja, a teško je posjetiti grad i propustiti Muzej Van Gogh.  On prati život i djelo jednog od najvećih umjetnika svih vremena. U muzeju ćete se upoznati s njegovim radovima, a možete pročitati i pisma koja je pisao rodbini i prijateljima i naučiti nešto više o njegovom životu. Osim stalnog postava, u muzeju se održavaju i povremene izložbe.

Bonus savjeti

DORUČAK: Toast Brothers – malo mjesto s odličnim tostevima, ako ste raspoloženi za šetnju gradom, uzmite ih 2go

RUČAK: Foodhallen – ogromna hala s brojnim restoranima različitih kuhinja – od vijetnamske, francuske, tapasa… do odličnih deserata. Uvečer može biti i mjesto osim za pojesti i za izlazak jer su često gostovanja DJ-a i drugi glazbeni programi.

VEČERA: Cannibale Royale – fantastično mjesto za pojesti odličan steak iz Irske, Amerike ili Australije, burger, krilca, rebarca ili tatarski odrezak. Imaju nekoliko lokacija u gradu i preporuča se rezervirati unaprijed, pogotovo vikendom, bilo da planirate ručak ili večeru. Atmosfera je odlična tako da ćete poželjeti ostati cijelu večer.
jolie.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain