Držite se ovih 8 pravila i detoks vam sigurno neće ni trebati


Došla nam je nova godina. Još ćemo se nekoliko dana gušiti u čupavcima, zimskoj, čvarcima i francuskoj, a onda, po starom dobrom običaju, nastupa sezona detoksikacije.
Jedi kume dok je još vakat. Uskoro će svenarodno preobraćenje na zdravi život. U ponedjeljak svi postajemo fina gospoda. Na meniju će biti samo blitvica, mrkvica i vodica. Rakije više nema ni za lijek, a pečeno i čvarke jest će još samo oni tamo seljaci.

Grižnja savjesti
Sezona detoksikacije je čisti rezultat grižnje savjeti zbog blagdanskog prejedanja. Vjerojatno se nećete složiti sa mnom no jednostavno nemam drugo objašnjenje za siječanjsku opsjednutost razno-raznim čajevima, wellness tretmanima, veganstvom, saunama i inom detoks modom. Sve u svemu, ako niste u detoksu, vi očito niste, rekli bi Korčulani, kako se hoće.

Što je rješenje?
Uzeti čarobni štapić (imena kuhača) u ruke i krenuti kuhati od nule. To naravno ne znači istresti u ključalu vodu instant prah za juhu, promiješati i servirati. Znači to oguliti i luk i tikvice i mrkvu pa ih propirjati pa doliti vode pa kuhati pa izmiksati. Ima tu posla dobrih 40 minuta. Pitanje je samo što nam je u životu važno. Osobno nisam od onih koji žive da bi jeli no stalo mi je da ono što pojedem bude kako Bog zapovijeda. Sve ostalo mi je promašaj i bacanje novaca.

Evo mojih prehrambenih pravila:
1.Jedite doručak, ručak i večeru te male užine (voće).
2.Doručkujte najkasnije 2 sata nakon ustajanja, ručajte između 12 i 14 h, a 3.večerajte do 20 h.
4.Polovica hrane koju pojedete za ručak i večeru neka bude povrće, četvrtina nešto proteinsko (meso, riba, jaja ili sir), a četvrtina nešto škrobasto (riža, tjestenina, kruh, zob, ječam, heljda …).
5.Ne jedite gotovu i polugotovu hranu (npr. zamrznuto meso u umaku i instant juhe), salame, paštete, hrenovke i kobasice.
6.Za začinjanje hrane koristite začine koje vidite što su (sol, papar, bosiljak, mažuran, lovor, ružmarin, peršin, majčinu dušicu…), a nikako gotove dodatke jelima.
7.Pozdravite se sa slatkišima (bombonima, čokoladama, gotovim šarenim žitaricama za doručak, voćnim jogurtima ...)
8.Ne pijte gotove sokove s dodanim šećerom, alkohol i gazirana pića već uglavnom vodu i nezaslađene čajeve.
I naravno, budite tjelesno aktivni svaki dan.
zivim.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain