Egipatski mau: Kraljica među mačkama


Egipatski mau jedna je od najstarijih mačjih vrsta na svijetu i smatra se izravnim potomkom mačaka koje su kraljevski živjele u palačama drevnih faraona.

Stari Egipćani najpoznatiji su mačkoljupci koji su ove životinje smatrali svetima. Arheološki ostaci stari više od 3000 godina jasno pokazuju da je mačka u hramovima bila oličenje božice Bast, a kod kuće ljubimica sa statusom člana obitelji.

Iako nema dovoljno znanstvenih dokaza da je legendarna egipatska kraljica Kleopatra imala ovakvu mačku, to se smatra vjerojatnim. Zanimljivo je da Kleopatru često uspoređuju s mačkom zbog ljepote, inteligencije i misterioznosti.

1. Osebujan kraljevski pedigre
Egipatski mau iznimno je cijenjena čistokrvna pasmina čiji su preci lovili miševe po hodnicima faraonskih palača. I današnji primjerci ove vrste dobri su lovci i jako se vole igrati na bilo koji način nalik lovu.

Premda je vrlo aktivna, zaigrana i okretna (na glasu je kao najbrža kućna mačka koja može juriti do 50 kilometara na sat), ova maca izuzetno je privržena vlasniku te odana obitelji s kojom živi.

2. Inteligentna, mazna i druželjubiva
Egipatski mau ne voli samoću, nego traži društvo i pažnju. Jako se voli maziti i dobro se slaže s djecom. Osim što je umiljata, iznimno je inteligentna i ima osebujan temperament.

3. Točkasta ljepotica svilenkastog krzna
Ova graciozna maca velikih zelenih očiju privlači poglede i prekrasnim točkastim krznom srebrne ili brončane boje. Točke različitih oblika i veličina nepravilno su “razbacane“ po krznu pa egipatski mau izgledom pomalo podsjeća na divlju mačku. Egipatski mau otporna je vrsta dobrog zdravlja, a zbog kratke dlake lako ju je njegovati.
zadovoljna.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain