Pasta za zube na bazi gline (RECEPT)


Od samo nekoliko jednostavnih sastojaka u svojoj vlastitoj kuhinji možeš složiti finu i zdravu prirodnu kozmetiku. Sigurno se pitaš zašto bi uopće pravila svoju pastu za zube?

Činjenica koja je mene potaknula na izradu prirodne paste za zube je ta što se mahom u svim kupovnim pastama za zube nalazi pjenilo, te niz kemikalija koji imaju štetno djelovanje na naš organizam i okoliš.

Pjenilo koje se nalazi u pasti za zube je jednako onom koje se nalazi u deterdžentu za pranje suđa. Mene osobno ovo ne privlači nimalo. Mogla bih danima pričati o svim štetnim sastojcima kupovnih pasti za zube, no na tu temu je već napisano mnogo članka i lako možeš potražiti informacije, ako te interesiraju detalji.

Prirodne paste za zube koje često nalazim po internetu promoviraju upotrebu sode bikarbone u te svrhe. Osobno nisam bas pobornik korištenja sode bikarbone u pasti za zube.

Dugoročno soda bikarbona može dovesti do oštećenja cakline. Umjesto sode postoji niz drugih sastojaka koji mogu poslužiti za izradu paste. Neki od tih sastojaka su glina,kalcij karbonat, prah bambusa, prah sladića, cejlonski cimet, mljevena sušena kadulja,paprena metvica,prah neema, kokosovo ulje, hidrolat kadulje/paprene metvice, med.

Osnovni sastojak u pasti za zube je naravno glina koja osim što svojim abrazivnim djelovanjem skida mehanički nečistoću s površine zuba ima svojstvo izvlačenja toksina iz organizma.

Zapravo pastom za zube koja je napravljena od gline imaš svakodnevni lagani detox organizma. Glina je osim toga bogata mineralima te ima niz dobrih svojstava za naš organizam. Obavezno prilikom rukovanja s glinom koristi samo keramičke, drvene ili staklene žlice te posudice, jer glina u dodiru s metalom mijenja svoja svojstva.

Idemo mi na recept. Obavezno probaj ovu pastu i javi mi dojmove.

Sastojci:
30 grama gline (zelene ili bijele)
30 grama kalcij karbonata
2 grama praha sladića ili meda
10 grama kokosovog ulja ili biljnog glicerola
20-40 grama hidrolata paprene metvice ili kadulje
10-15 kapi eteričnog ulja paprene metvice ili kombinacije (kadulja, paprena metvica, klinčić)
klinčić i kadulju izbjegavaj kod djece, trudnica i dojilja
klinčić stavljaj 1-2 kapi
kadulju max 3-4 kapi

U pastu možeš dodati i prah cejlonskog cimeta, za djecu možeš koristiti ravintsaru, limun, naranču, mandarinu, kamilicu te tim eteričnim uljima možeš podići imunitet.

Ako imaš problema s aftama svakako u pastu dodaj hidrolat kadulje i par kapi eteričnog ulja čajevca.

Isto tako pasta u kojoj je prah neema i kadulja odlično djeluje na osjetljive desni.

I za kraj priprema prirodne kozmetike je isto kao i kuhanje hrane strast, kreativnost i igra. Zato se opusti i isprobavaj kombinaciju koja ti se najviše sviđa.
miss7zdrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain