Sok ili smoothie? Razotkrivamo 5 glavnih mitova o detoksikaciji


Verovatno ste čuli za dijete za detoksikaciju, a možda ste ih i isprobali...

Sve one obećavaju duboko čišćenje tela i brze rezultate. Za vreme detoksa treba samo da pijete sokove cele prve nedelje, a druge - da napravite koktele od desetak čudnih sastojaka i jedete samo njih. Onda očekujete more energije, tanak struk i dobro raspoloženje, ali šta dijetetičari misle o ovome?

Razotkrivamo glavne mitova o detoksikaciji!

1. Detoks pomaže da se smrša
Ne! Vaga može pokazivati manje kilograma, ali to nije težina koju treba izgubiti. Na primer, ako volite brzu hranu, a zatim pređete na sok ili dijetetsku hranu, izgubljeni kilogrami su samo voda. Oni mogu sami da nestanu ako jednostavno prestanete da jedete brzu hranu. A vaš zadatak je da sagorite višak masti, a ne vodu! Osim toga, da bi se održala stroga dijeta je vrlo težak zadatak, tako da će se brojevi brzo vratiti na mesto.

2. Povrće i voćni sokovi su veoma korisni
Ne! U procesu ceđenja sok gubi većinu nutrijenata. Na primer, dijetalna vlakna i vitamine. Ostaje uglavnom fruktoza, tako da pijete slatku vodu sa pulpom. I fruktoza povećava nivo triglicerida u krvi, što može dovesti do problema sa srcem.

3. Detoks pomaže da se rasteretite nakon vikenda
Ne! Nijedan sok ili smoothie neće izvući višak slatkog ili alkohola iz tela, neće odmah povratiti funkciju bubrega, jetre i gastrointestinalnog trakta. Mnogi veruju da u procesu detoksikacije toksini napuštaju telo, ali telo se s njima nosi samo! Ako nemate bolesti unutrašnjih organa, nema razloga za brigu (a ako ih ima, onda će vam detoks dijeta jednostavno nauditi).

4. Detoks daje više energije
Ne! Sigurno mislite da osećaj lakoće nakon tri dana na sokovima pokazuje da ishrana funkcioniše. Ali uskoro će nestati, a vi ćete se osećati gore nego pre detoksikacije. Nedostatak kalorija i hranljivih materija koje su telu potrebne za normalan rad dovodi do pogoršanja raspoloženja kao i do skokova u šećeru.

5. Detoks pomaže da se hronične bolesti drže pod kontrolom
Ne, ne, ne. Ako pročitate da detoks smanjuje hronične bolove, smanjuje pojavu autoimunih bolesti ili pomaže u smanjenju nivoa šećera, zaboravite na taj tekst. Samo pogoršava! Pogotovo ako uzimate lekove za svoju bolest - lekovi obično nisu kompatibilni sa strogim dijetama.
zenskimagazin.rs

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain