Supernamirnice koje smo konzumirali u 2018


Koji proizvodi se smatraju najkorisnijim na svijetu? Čini se da danas svi znaju šta je to “superfood” – super-namirnica – proizvodi biljnog porijekla sa visokom koncentracijom korisnih supstanci u sastavu.

U ovoj sezoni ovaj izraz ne gubi relevantnost, a na već dobro poznatu listu dodaju se svi novi predstavnici sa prefiksom “super”.

Podsjetimo se koje smo super-namirnice jeli 2018. godine i koja je tajna njihove fenomenalne popularnosti.

1 Matcha
Zeleni čaj u prahu dolazi iz Japana i predstavlja jako cijenjenu vrstu zelenog čaja. Ljubitelji ove super-namirnice upozoravaju na sljedeće promjene: porast vitalnosti i snage za cijeli dan, smanjenje stresa i anksioznosti, kao i sjajna koža bez nesavršenosti. Sve ovo je zbog visokog sadržaja antioksidanata i polifenola u sastavu, koji imaju pozitivan efekat na tijelo kao cjelinu.

2 Spirulina
Još jedna namirnica koji su mnogi voleli je spirulina. Evergrin alga bogata je vitaminima, mineralima, kiselinama i enzimima koji su izuzetno korisni za ljudsko zdravlje. Koristi se, po pravilu, kao dodatak ishrani u obliku praha, tableta, kapsula ili sirupa. Spirulina uklanja toksine iz tijela, jača imunološki sistem, povećava libido i usporava proces starenja, a takođe ima antioksidativni efekat.

3 Ulje sjemenki bundeve
U srednjem vijeku u Evropi, ulje sjemenki bundeva nazvano je crno zlato: prvo, zbog svoje bogate tamnozelene boje, i drugo, zbog svoje visoke cijene. Danas se ulje od sjemenki bundeva i dalje smatra najskupljim na svijetu – ipak se uglavnom ručno priprema hladnim presovanjem. Idelano je za salate, tjestenine i deserte. Osim toga, ova super-namirnica pomaže u borbi protiv čira i ciroze jetre, sprečava pojavu pigmentacije i istovremeno jača mišiće i zidove krvnih sudova.

4 Kinoa
Nutricionisti su saglasni da korisnija namirnice od kinoa nije pronađena. Nije iznenađujuće, jer sastav ove super-namirnice uključuje mikro i makronutriente kao što su cink, željezo, fosfor, kalijum, natrijum i magnezijum. Drugim riječima, dodavanjem ove žitarice vašoj ishrani, možete zaboraviti na probleme sa svojom kožom, noktima i kosom, a istovremeno poboljšati svoj metabolizam i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5 Kelj
Nevjerovatno, ali istinito: 100 grama kelja sadrže 18 vitamina i 10 minerala. Ova super-namirnica se bori protiv slobodnih radikala i sprečava rast ćelija karcinoma. Povrh toga, čudesno povrće smanjuje nivo holesterola, normalizuje hormone i poboljšava vid.
ljepotaizdravlje.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain