Top pet namirnica protiv gripe i prehlade


Ključ za prevenciju gripe je u jačanju imuniteta, kaže dipl. ing. Mirja Jošić, nutricionistica iz Vitaminoteke. Za jačanje imuniteta biraj hranu bogatu nutrijentima važnim za funkcioniranje imunološkog sustava.


To su u prvom redu kvalitetni izvori proteina i dobrih masnoća te antioksidansa, probiotika i prebiotika

Češnjakom protiv virusa i bakterija - jedi sirovi češnjak kad možeš u salati ili s pečenom ribom. Djeluje protuvirusno i antibakterijski. Nasjeckaj ga 10 minuta prije jela jer će mu djelovanje biti jače.

Cimet djeluje antimikrobno - okus i miris cimeta dolazi od spoja cinemaldehida koji sačinjava oko 60 posto ulja kore, a prepisuje mu se antimikrobno djelovanje. Koristi u prehrani do žličice dnevno.

Zelenim čajem protiv upala - spojevi katehini iz čaja djeluju antioksidativno, antikarcinogeno i protuupalno. Preporučuje se najmanje šalica dnevno. Kad ga pripremaš, drži se uputa.
Đumbir i kurkuma za imunitet - idealni zimski začini su đumbir i kurkuma koji povoljno djeluju na imunitet. Naribaj komadić đumbira veličine centimetra ili uzmi do pola žličice kurkume dnevno.
Uz bučine koštice do vitamina E - za pravilan rad imunološkog sustava neophodnim se smatraju cink i vitamin E, stoga navali na bučine koštice koje ih sadrže u obilju.
miss7zdrava.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain