Uzroci neugodne boli u zdjelici


Ponekad je bol u zdjelici bezopasna, no može se pojaviti i kao simptom ozbiljnih bolesti

S boli u zdjelici svatko od nas susreo se bar jednom u životu. Riječ je o vrlo neugodnoj pojavi, a odnosi se na bolove u predjelu trbuha ispod pupka.

Bol u zdjelici može biti uzrokovana mnogim stanjim - može biti bezazlena, ali i znak neke ozbiljne bolesti. S obzirom na to da je ova bol dosta učestala pojava, osobito kod žena, odlučili smo istražiti čime sve može biti uzrokovana.

Upala slijepog crijeva
Jedan od simptoma upale slijepog crijeva su i bolovi u donjem dijelu trbuha s desne strane, a ako uz to imate i temperaturu te povraćate, svakako odmah krenite u bolnicu. Naime, ako se ne izliječi na vrijeme, upala slijepog crijeva može dovesti do komplikacija opasnih po život.

Seks
Pojedine žene mogu tijekom seksa osjetiti duboku bol unutar trbuha, no to nema veze s vaginalnom suhoćom pa nemojte to brkati. Osjećate li uvijek ovakvu bol prilikom seksa, svakako se posavjetujte s liječnikom te probajte promijeniti pozu jer neke seks poze mogu uzrokovati bol. Primjerice, misionarska je poza za žene mnogo lakša jer je prilagođenija njihovoj anatomiji.

Spolno prenosive bolesti
Primijetite li iznenadnu i oštru bol u zdjelici, to može biti povezano i sa spolno prenosivim bolestima kao što su klamidija i gonoreja. Takve bolesti, ne liječe li se na vrijeme, mogu uzrokovati i neplodnost. Da biste spriječili pojavu tih bolesti, štitite se tijekom spolnih odnosa i redovno posjećujte ginekologa.

Endometrioza
Jedan od vrlo čestih poremećaja kod žena je endometrioza koja može biti izuzetno bolna. Tp je stanje kod kojeg tkiva, koja se inače nalaze unutar maternice, počinju rasti izvan maternice. Endometrioza može uzrokovati oštru bol u zdjelici, otežano disanje te učestalo mokrenje. Za endometriozu nažalost ne postoji lijek, no postoje tretmani koji mogu olakšati bol.

Menopauza
Kod žena koje prolaze kroz menopauzu opada razina estrogena pa se može pojaviti suhoća rodnice, što rezultira osjećajem peckanja unutar vagine, osobito tijekom odnosa. Dodatno uzimanje estrogena te lubrikanti mogu biti od pomoći.

Bolne ovulacije
Neke žene tijekom ovulacije mogu iskusiti oštre bolove u predjelu jajnika zbog izbacivanja jajašca. Ova bol nije opasna i najčešće prolazi nakon nekoliko sati.

Predmenstrualni sindrom (PMS)
Predmenstrualni sindrom nama je ženama dobro poznat i može izazvati mnoge simptome kao što su promjene raspoloženja, grčevi u trbuhu, bol u donjem dijelu leđa, bolovi u grudima, itd. Imate li jako izražene simptome tijekom PMS-a, posavjetujte se s liječnikom.

Ciste na janicima
Iako su ciste uglavnom bezopasne, u pojedinim slučajevima mogu izazvati bol, osobito ako dođe do puknuća. Mogu se utvrditi pregledom kod ginekologa.

Infekcija mokraćnog sustava
Kada bakterije napadnu vaš mokraćni sustav, javljaju se infekcije koje mogu uzrokovati jaku bol u donjem dijelu zdjelice te učestalo i bolno mokrenje. Ovakve infekcije najčešće nisu opasne, no potrebno ih je što prije izliječiti.

Kronična bol u zdjelici
O kroničnoj boli zdjelice govorimo kada se bol javlja točno ispod pupka i traje minimalno 6 mjeseci. U pojedinim slučajevima uzrok ovakve boli i nakon mnogobrojnih pretraga ostaje nepoznat. Ipak, postoje načini koji pomažu kod ublažavanja boli.
zena.rtl.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

@zdravlje_i_ljepotain